Γκρίνιες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν επανεξέταση για ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις – Τι υποσχέθηκαν οι υπουργοί - iefimerida.gr

Γκρίνιες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν επανεξέταση για ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις – Τι υποσχέθηκαν οι υπουργοί

Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από «γκρίνιες» συνοδεύτηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βουλευτές αντέδρασαν στα προαπαιτούμενα που φέρνει η κυβέρνηση.

Τα παράπονα, τα άκουσε κυρίως ο Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών. Εστιάστηκαν σε τέσσερα κυρίως θέματα: ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, ανείσπρακτα ενοίκια, αυστηροποίηση ποινών.

Οι μεν βουλευτές των αστικών κέντρων εξέφρασαν ενστάσεις για την διατήρηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ ενώ της περιφέρειας αντέδρασαν για το ασφαλιστικό των αγροτών, τις συντάξεις του ΟΓΑ και... ομόφωνα υπήρξε ένταση για τις τροποποιήσεις τις 100 δόσεις.

Η είδηση είναι ότι το υπουργείο φαίνεται να επανεξετάζει τα δεδομένα για να μην χάσουν την ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Για ανείσπρακτα ενοίκια

Οι βουλευτές ζητούν να επαναξεταστεί το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε να το επανεξετάσει.

  • Για τις 100 δόσεις

Επανεξετάζουμε με βάση την περιουσιακή κατάσταση του πολίτη που με βάση την ρύθμιση έχει λιγότερες δόσεις από τις 100.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πάντως πως πρόκειται για τα πιο επιτυχημένα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση και έχει φέρει έσοδα καθώς έχουν ενταχθεί πολλοί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση και υποσχέθηκε πως το υπουργείο συζητά το πώς δεν θα συμβεί αυτό.

  • Μείωση των ποινών φοροδιαφυγής

Οι βουλευτές ρώτησαν τον υπουργό αν αυξάνονται τα πρόστιμα για την φοροδιαφυγή.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ενημέρεσε ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. «Διαρκώς αναζητούνται τρόποι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων. Οταν βάζεις πρόστιμα δεν μπορείς να εισπράξεις».

Τότε οι βουλευτές ζήτησανα να μειωθούν τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και να αυξηθούν περαιτέρω σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

  • Υπήρξε καθολική διαμαρτυρία για τον ΕΝΦΙΑ από βουλευτές.

«Είναι στη συμφωνία του καλοκαιριού. Εχουμε υποσχεθεί ότι όταν γίνει περιουσιολόγιο και έχουν αυξηθεί τα έσοδα, θα τον αντικαταστήσουμε» απάντησε ο κ. Αλεξιάδης.

  • Παλλινοστούντες

Οπως ενημέρωσαν οι υπουργοί, οι παλλινοστούντες υπολογίζονται σε 30.000 και το αρμόδιο υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο, αφού καταργήθηκε η σύνταξή τους, να τους χορηγείται προνοιακό επίδομα.

Εξηγήσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πέτρος Πετρόπουλος.

Τι ειπώθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα «καυτά» θέματα

Στην ΚΟ μίλησαν οι Αλεξιάδης, Πετρόπουλος, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Χουλιαράκης και ο Ξανθός και ο Ρήγας.

Επί της ουσίας ειπώθηκε ότι όλα τα απαιτούμενα της συμφωνίας που έγινε το καλοκαίρι υπάρχουν σε τρεις κατηγορίες: αυτά που πρέπει να γίνουν νόμοι, αυτά που είναι υπουργικές αποφάσεις και αυτά που είναι εγκύκλιοι.

Οπως τονίστηκε έγιναν όλα εξαιρετικά γρήγορα και στον χρόνο και όλα αυτά συμπυκνώνονται στα νομοσχέδια.

Τις προηγούμενες ημέρες ποτέ δεν υπήρχε θέμα να έρθει σε ένα άρθρο, η συζήτηση θα είναι μεγάλη και το επείγον έχει πολλές συνεδριάσεις επιτροπών και φορείς και συνεδρίαση της Ολομέλειας κανονικά. Εγινε και δημόσια διαβούλευση 40 ωρών που έγιναν πολλές παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής από το κατατεθέν νομοσχέδιο υπάρχουν αποκλίσεις με ότι καταφέραμε να κερδίσουμε και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή με συνεχή διαπραγμάτευση.

Δόθηκαν μάχες όπως οι 100 δόσεις, ενώ ήταν απαίτηση να καταργηθεί το μέτρο που δεν καταργήθηκε.

Ο Χουλιαράκης μίλησε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι στα κέρδη της συμφωνίας, τα 7 δισ. Τα 3,1 δισ. Θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 2016. θα έχουν μπει στην πραγματική οικονομία.

Yπάρχει πλέον απλοποίηση διαδικασιών, το μεγάλο ζητούμενο η διαδικασία να καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος από τις δημόσιες διαβουλεύσεις. Δηλαδή, όταν πηγαίνει ένα έργο σε μια Περιφέρεια οι έλεγχοι οι προληπτικοί κρατούσαν πάρα πολλούς μήνες. Θα υπάρχουν έλεγχοι νομιμότητας και κατασταλτικός, αλλά θα αρχίζει.

Για τις συντάξεις η μεγάλη κουβέντα για τα συνταξιοδοτικά θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα. Δεν πλήττονται οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις χηρείας.

Εγινε μια αποτίμηση του μέτρου της παρακράτησης που έγινε στις συντάξεις τον Σεπτέμβρη που έγινε υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του 2% από κύριες και 6% από επικουρικές έχει αποδώσει 800 εκατ. προς τα ασφαλιστικά.

Για το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Διάταξε που απάλλασσε από ανταποδοτικά τέλη αυτούς που έχουν σύμβαση παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΦΙΑ 100 δόσεις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ