Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] - iefimerida.gr

Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του Μεσαιώνα βρέθηκε θαμμένο σε ένα ποτάμι. Ο ιστορικός Δρ. Ιαν Φράιλ το εντόπισε με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών, 600 χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Πρόκειται για το πλοίο Holigost, το δεύτερο από τα τέσσερα μεγάλα πλοία που είχαν ναυπηγηθεί για το βασιλικό στόλο του Ερρίκου του 5ου.

Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μελετώντας αυτή τη φωτό ο Δρ. Φράιλ παρατήρησε ότι κάτι... συμβάινει

Το πλοίο βρέθηκε θαμμένο στο λάσπη του ποταμού Χαμπλ, στο Χαμπσάιρ. Το ναυάγιο αυτού του πλοίου βρίσκεται κοντά στη ναυαρχίδα του Ερρίκου, το Grace Dieu, το οποίο εντοπίστηκε στη δεκαετία του 1930.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν σόναρ και άλλα τεχνολογικά μέσα για να μάθουν ότι μπορούν για το σκάφος. Η επιστημονική έρευνα του ναυαγίου θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες για τη ναυπηγική του 15ου αιώνα αλλά και για το πώς γίνονταν οι ναυτικοί πόλεμοι.

Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το Holigost όπως εικάζεται ότι έμοιαζε

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που ο χώρος τίθεται υπό προστασία προκειμένου να μελετηθεί περαιτέρω. Κατά τη γνώμη μου η έρευνα που θα γίνει πάνω στο Holigost θα είναι πιο σημαντική από αυτή που έγινε το 1830 με αφορμή την εύρεση του Grace Dieu. Το Holigost είχε πάρει μέρος σε δυο από τις σημαντικότερες ναυμαχίες του εκατονταετούς πολέμου, μάχες που άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση της βόρειας Γαλλίας από τους Αγγλους.», λέει σήμερα ο Δρ. Φράιλ.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Φράιλ πριν από 30 χρόνια ενώ παρατηρούσε αεροφωτογραφίες που είχαν ληφθεί από αγγλικές υπηρεσίες λόγω της εύρεση του «Grace Dieu».

Πολύ κοντά στο άλλο πλοίο εντόπισε ένα περίγραμμα σε σχήμα U, το οποίο ήταν με τη βία ορατό κάτω από την άμπωτη. Αργότερα, μαζί με αρχαιολόγους επισκέφθηκε το χώρο και διαπίστωσαν ότι κάτι σκληρό βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Ομως, παρά το γεγονός ότι πίστευε ότι το πλοίο βρισκόταν εκεί, δεν του δόθηκε ποτέ επαρκής χρηματοδότηση για να κάνει την έρευνα. Πλέον, όμως, έπεισε τις αρμόδιες αρχές ότι πρέπει να γίνει έρευνα.

Το Holigost, είχε πλήρωμα 200 ναύτες και έλαβε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ 1416 και 1420. Για την κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 3.700 δένδρα.

Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η περιοιχή που πιστεύεται ότι βρέθηκε

Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Μετά από 600 χρόνια: Βρέθηκε θαμμένο σε βούρκο πλοίο του Ερρίκου του 5ου [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Holigost Ερρίκος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ