Πάνω από 200 δισ. δολάρια «έβγαλε» ο Καντάφι στο εξωτερικό - iefimerida.gr

Πάνω από 200 δισ. δολάρια «έβγαλε» ο Καντάφι στο εξωτερικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μυστικές επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολαρίων είχε κάνει στο εξωτερικό ο Μουάμαρ Καντάφι στα 40 και πλέον χρόνια που κυβέρνησε τη Λιβύη, εκμεταλλευόμενος προφανώς τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των δυτικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, υψηλόβαθμα στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης ανακάλυψαν ότι το καθεστώς διέθετε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις στις ΗΠΑ. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, την περασμένη Άνοιξη, οι αμερικανοί πάγωσαν τους λογαριασμούς ώστε να εμποδίσουν μέλη της οικογένειας του Καντάφι να μεταφέρουν τα χρήματα αλλού.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν κατασχέσει ένα ακόμα ποσό περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Καντάφι φέρεται να είχε και καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς εκτός των ΗΠΑ, οπότε, το συνολικό ποσό των χρημάτων που διαχειριζόταν ανερχόταν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, εκτενείς έρευνες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και λιβυκών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι διοχέτευε μυστικά επί δεκαετίες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, για κερδοφόρες επενδύσεις σε σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών ήταν τοποθετημένο σε κυβερνητικούς οργανισμούς της Λιβύης, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης, η Libyan Foreign Bank και σε επενδυτικές εταιρίες όπως η Libya African Investment Portfolio. Φυσικά, ο Καντάφι και οι γιοί του μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό.

Ο δικτάτορας, που διέφευγε μετά την πτώση του καθεστώτος του στα τέλη Αυγούστου, συνελήφθη την Πέμπτη στη γενέτειρά του, τη Σύρτη (360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), τραυματίστηκε θανάσιμα και έπειτα εκτελέστηκε κατά πάσα πιθανότητα με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ