Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές - iefimerida.gr

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις τουρκικές αρχές να έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι σύλληψης των δραστών του μακελειού στην Άγκυρα που κόστισε τη ζωή σε 97 ανθρώπους (οι Κούρδοι επιμένουν πως φτάνουν τους 128), πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες ήταν δύο: μια γυναίκα και ένας άνδρας.

Μάλιστα, η εφημερίδα Haberturk έχει πρόσθετες πληροφορίες για τον άνδρα και σημειώνει πως είναι ηλικίας 20-25 ετών και ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καμικάζι που σκόρπισε το θάνατο στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς. Για τη γυναίκα συνεργό του, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία της ταυτότητάς της. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται από τις αρχές που κάνουν λόγο για δύο άνδρες βομβιστές. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο μιλά για δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας στο μακελειό της Άγκυρας, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος και την οργή και οι Αρχές αναζητούν το νήμα πίσω από τους δράστες.

Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση κρατά στους 97 τον επίσημο απολογισμό, με αρκετούς όμως τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το φιλοκουρδικό HDP τον έχει ήδη ανεβάσει σε πάνω από εκατό. «Συνεχίζεται η έρευνα για την αναγνώριση των σορών των δύο τρομοκρατών, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας» το Σάββατο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αργά το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν αναγνωριστεί οι σοροί 92 θυμάτων και διενεργούνται εξετάσεις για να αναγνωριστούν και οι άλλες πέντε. Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος -128 νεκροί- κάτι που οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει.

Στο μεταξύ, την Κυριακή η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε ένα μπαράζ συλλήψεων (14 συνολικά), καθώς έκρινε πως οι συγκεκριμένοι ύποπτοι έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Από καμία πηγή όμως δεν προκύπτει πως βρέθηκαν στοιχεία που να τους ενέχουν με το μακελειό στην Άγκυρα. Αυτό που τονίζει η τουρκική αστυνομία είναι ότι βρισκόταν στα ίχνη των δραστών πριν από την έκρηξη. Δεν κατάφερε όμως να τους εντοπίσει με αποτέλεσμα αυτοί να φέρουν εις πέρας το δολοφονικό τους σχέδιο. Κρίνεται πως είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι αρχές θεωρούν πως η επίθεση είναι «κόπια» της επίθεσης αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 0

Την Κυριακή, επίσης, πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις από οργανωμένες ομάδες, αλλά και απλούς πολίτες στη μνήμη των θυμάτων, με το κλίμα να είναι φορτισμένο συγκινησιακά και τα συνθήματα να απευθύνονται με επιθετικό τόνο προς τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. «Ερντογάν δολοφόνε» και «Κυβέρνηση παραιτήσου», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 1

Να σημειωθεί ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 2



Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, συναντήθηκε με τον Αχμέντ Νταβούτογλου και ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πολιτική στήριξης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης «έφερε την τρομοκρατία» στη χώρα. Πάντως ο χώρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 3

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή με πρωτοβουλία του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψε σχετική πρόταση για συνομιλίες, ενώ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, δεν έλαβε καν πρόσκληση, γεγονός το οποίο ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 4

Από την μεριά τους, οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για συνωμοσία των μυστικών υπηρεσιών και υποδαύλιση της βίας προς άγραν ψήφων για το AKP. Επικριτές του Τούρκου προέδρου τον εγκαλούν εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί τις επιδρομές κατά του PKK για την προσέλκυση των ψήφων εθνικιστών· ανησυχία τους, ότι η στρατιωτική εκστρατεία εντός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μεμονωμένες επιθέσεις Κούρδων, πείθοντας τους Κούρδους να επιλέξουν ασφάλεια αντί ειρήνης.

Δύο οι βομβιστές στο μακελειό της Αγκυρας -Ποιους «φωτογραφίζουν» οι αρχές  | iefimerida.gr 5



Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μάχεται τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους της Τουρκίας, θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια κατάσταση καθώς μία συνεχής στρατιωτική επίθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα μείωνε την πίεση κατά της οργάνωσης στη Συρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βομβιστές Τουρκία Άγκυρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ