Στα «μαλακά» παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής -Ποιοι τη γλιτώνουν με το νέο πολυνομοσχέδιο - iefimerida.gr

Στα «μαλακά» παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής -Ποιοι τη γλιτώνουν με το νέο πολυνομοσχέδιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από τα μισά πρόστιμα θα γλιτώσουν, τελικά, όσοι είχαν φρενάρει τις υποθέσεις εικονικών-πλαστών τιμολογίων στα φορολογικά δικαστήρια.

Η γκρίνια των δανειστών για τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και το stock των ληξιπρόθεσμων που ξεπερνά τα 80 δις ευρώ, είναι η επίσημη αιτιολογία για την ευνοϊκότερη μεταχείριση χιλιάδων τέτοιων περιπτώσεων. Ωστόσο, όπως παραδέχονται έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, από την εκλογίκευση του πλαισίου και τον εξορθολογισμό των προστίμων θα ευνοηθούν και πολλοί αετονύχηδες, που είχαν στήσει κυκλώματα έκδοσης τιμολογίων- «μαϊμού», αποκτώντας ζηλευτό πελατολόγιο, μεταξύ των οποίων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ας δούμε τι προβλέπεται με το πολυνομοσχέδιο για τις εκκρεμείς υποθέσεις παραβάσεων, που είχαν διαπραχθεί ως τις 31/12/2013

  • Για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ποσό ίσο με το 50% της αξίας κάθε στοιχείου. Με βάση τις διατάξεις που καταργούνται, το πρόστιμο ανερχόταν στο 100% της αξίας κάθε στοιχείου
  • Για παραβάσεις που αφορούν έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων ή νόθευση αυτών, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά, ποσό ίσο με το 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας.
  • Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Στην περίπτωση λήπτη εικονικού φορολογικού στοιχείου, ποσό 10% της αξίας του στοιχείου για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
  • Για παραβάσεις που αφορούν μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ή άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, ποσό ίσο με το 25% της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους της αποκρυβείσας (μη εμφανισθείσας) αξίας για κάθε παράβαση.
  • Για τις λοιπές παραβάσεις, που δεν υπάγονται σε μια εκ των ανωτέρω περιπτώσεων ποσό ίσο με το 1/3 του προστίμου που οριζόταν στις διατάξεις περί πλαστών- εικονικών που καταργούνται  

Επί της ουσίας, με το πολυνομοσχέδιο, το αδίκημα της έκδοσης πλαστών- εικονικών τιμολογίων παύει να υφίσταται ως αυτοτελές φορολογικό αδίκημα και θα αντιμετωπίζεται εφεξής ως μια από τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Διατηρεί την αυτοτέλεια του ως προς τις ποινικές κυρώσεις, με τη μικρότερη ποινή να ορίζεται στους 3 μήνες φυλάκισης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ