Αιχμές εναντίον του Πούτιν από τη νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας - iefimerida.gr

Αιχμές εναντίον του Πούτιν από τη νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, δεν δίστασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, μετά την απονομή του βραβείου, να μιλήσει με σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας και του Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με εμφανή τη συγκίνησή της, ευχαρίστησε την Ακαδημία για το βραβείο και το αφιέρωσε στον λαό της. «Δεν είναι ένα βραβείο για μένα, αλλά για τον πολιτισμό μας, για τη μικρή μας χώρα, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα μύλο σε όλη την ιστορία», είπε, κατηγορώντας τις ρωσικές αρχές ότι διέπραξαν «εισβολή» στην Ουκρανία.

Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης, τόνισε η ίδια, υποδεικνύοντας τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια κατοχή, μια ξένη επέμβαση», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Λατρεύω τον καλό ρωσικό κόσμο, τον ρωσικό κόσμο της φιλανθρωπίας, όχι όμως τον ρωσικό κόσμο των Μπέρια, Στάλιν, Πούτιν και Σόιγκου».

Επίσης, αναφέρθηκε κατά σειρά στον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας NKVD -της μετέπειτα KGB- Λαβρέντι Μπέρια, στον σημερινό Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και στον νυν υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Η Αλεξίεβιτς άσκησε σκληρή κριτική και στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις ενώπιον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος». Με το βραβείο αυτό «το καθεστώς του Λουκασένκο θα αναγκαστεί να με ακούσει», τόνισε η Αλεξίεβιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ