«Προεδρικοί» και «53» σε νέες μάχες -Εσωκομματικό «στρες τεστ» στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

«Προεδρικοί» και «53» σε νέες μάχες -Εσωκομματικό «στρες τεστ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνονται οι ζυμώσεις στη λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στους «53», με το βλέμμα στραμμένο στη διεξαγωγή του συνεδρίου - το οποίο χρονικά τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι δυο τάσεις δίνουν ραντεβού στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το μετεκλογικό σκηνικό, όπως και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο τον κομματικό μηχανισμό, την ώρα που η «ανθρωπογεωγραφία» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια εντελώς διαφορετική, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, καθώς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του
Όπως όλα δείχνουν, το Σαββατοκύριακο θα γίνει μια πρώτη καταγραφή του συσχετισμού δυνάμεων, με τους «προεδρικούς» να διαθέτουν σίγουρα την ισχυρή πλειοψηφία. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για μια σειρά θεμάτων -που θα αφορούν κυβέρνηση και κόμμα- δίνοντας μια πρώτη εικόνα των προθέσεών του.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε να προχωρήσει το «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία με την καμπάνια εγγραφής νέων μελών - ενόψει πάντα του συνεδρίου.

Ο ρόλος των «53»
Με ενδιαφέρον αναμένονται, όμως, και οι τοποθετήσεις των μελών των «53», οι οποίοι κινούνται εμφανώς πιο... αριστερόστροφα. Στο συγκεκριμένο ρεύμα ιδεών συμμετέχουν οι βουλευτές Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Χρήστος Μαντάς, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Αννέτα Καββαδία κ.ά.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (που, όμως, απουσιάζει στο Περού και έτσι δεν θα τοποθετηθεί), ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος και η Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επίσης, ο Πάνος Λάμπτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταξίδευσε και στην επαρχία σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει περισσότερο τους «53», οι διαφωνίες των οποίων συμπυκνώνονται σε μια πιο αριστερή γραμμή.

Ο Τσίπρας προτείνει Ρήγα για γραμματέα της Κ.Ε.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η εκλογή του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Τάσο Κορωνάκη που παραιτήθηκε. Φαβορί θεωρείται ο Παναγιώτης Ρήγας, τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr- πρότεινε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο κ. Ρήγας συμπορεύεται με την «Πλατφόρμα 2010», στην οποία μετέχουν οι Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου κ.ά. Στην περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι «υπηρεσιακός» γραμματέας, καθώς σε λίγους μήνες το κόμμα θα οδηγηθεί σε συνέδριο, όπου και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το κατά πόσο θα υποστηριχθεί από το σύνολο της Κεντρικής Επιτροπής ή αν η πτέρυγα των «53» θα επιλέξει να ψηφίσει «λευκό».

Ποιοι «παίζουν» για τα όργανα
Και η Πολιτική Γραμματεία, όμως, θα ανανεωθεί με τη συμμετοχή νέων μελών, που θα καλύψουν τα κενά από τις αποχωρήσεις της ομάδας Λαφαζάνη, ενώ θα υπάρξει ανακατονομή των αρμοδιοτήτων. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, αλλά συμπλήρωση της υπάρχουσας. Όπως όλα δείχνουν, και αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα εμπιστευθεί τη γενιά των τριαντάρηδων, καθώς στο όργανο αναμένεται να μετέχουν οι Ράνια Σβίγκου, Γιάννης Μπουρνούς και Νάσος Ηλιόπουλος. Ως νέα είσοδος θα συμμετέχει ο «μπαλαφικός» Κώστας Ζαχαριάδης, καθώς και ο Πέτρος Καλκανδής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο Πολιτική Γραμματεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ