Υφεση 3,5 μονάδες φέρνουν τα νέα μέτρα - iefimerida.gr

Υφεση 3,5 μονάδες φέρνουν τα νέα μέτρα

Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βαρύ είναι το κόστος του νέου Μνημονίου για την πραγματική οικονομία, καθώς με βάση το καλύτερο σενάριο, η επίπτωση από τα μέτρα που περιγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι σωρευτική ύφεση 3,5%!

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της EUROBANK, η ανωτέρω εκτίμηση ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν τρεις παράγοντες, που μπορούν να ενισχύσουν τις υφεσιακές πιέσεις. Συγκεκριμένα:

  1. υποθέτει ότι ΔΕΝ θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή πέρα και πλέον αυτών που ήδη περιλαμβάνονται στο Προσχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για τα έτη 2015 και 2016
  2. ΔΕΝ έχουν συνυπολογιστεί μέτρα που μπορούν να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο (π.χ. οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος)
  3. ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν την πιθανή μακροοικονομική επίδραση άλλων σημαντικών επιλογών πολιτικής ή εξελίξεων, όπως η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων από τα τέλη Ιουνίου 2015 και η μεγάλη αύξηση λόγου Δημοσίου Χρέους-ΑΕΠ στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2010- 2014, προκάλεσαν την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας και ουδείς μπορεί να ξεχάσει το mea culpa του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ο. Μπλανσάρ αναφορικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν από το Ταμείο για να μετρήσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των φόρων και τις περικοπές μισθών- συντάξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μνημόνιο ύφεση νέα μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ