Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας - iefimerida.gr

Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι η νικήτρια το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία ανάμεσα σε 198 υποψηφίους,

Η 67 χρονη συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Ουκρανία και μεγάλωσε στη Λευκορωσία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος,έγραψε διηγήματα ,θεατρικά έργα και σενάρια για ντοκιμαντέρ.Κυρίως έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων με μαρτυρίες και σημαντικά ιστορικά θέματα, όπως ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Τσέρνομπιλ κ.ά. Σημαντικότερο βιβλίο της θεωρείται το War's Unwomanly Face. Στη χώρα μας έχουν μεταφραστεί δύο βιβλία της, το Τσέρνομπιλ (εκδ. Περίπλους) και το Οι Μολυβένιοι στρατιώτες (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες). Όπως τόνισε η Ακαδημία βραβέυτηκε «για την πολυφωνική της γραφή, ένα μνημείο των δεινών και της γενναιότητας στην εποχή μας».

Άλλοι υποψήφιοι ήταν ο Αμερικανός Φίλιπ Ρόθ, ο Γιαπωνέζος Χαρούκι Μουρακάμι, ο Νορβηγός Γιον Φόσε, η Αμερικανίδα Τζόϋς Οουτς, ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε, ο Ισραηλινός Άμος Οζ και ο Τζον Μπάνβιλ.

Η Σουηδική Ακαδημία έλαβε 259 προτάσεις για το φετεινό βραβείο και κατέληξε σε 198 υποψηφίους. Ανάμεσά τους είναι και 36 πρωοτεμφανιζόμενοι στην λίστα των υποψηφιοτήτων.

Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ