Σταθάκης: Ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος - iefimerida.gr

Σταθάκης: Ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απάντηση στο αν επιβάρυνε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο το ελληνικό χρέος έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Είναι εξωφρενικό αυτά τα 50 δισ. ευρώ να εκλαμβάνονται ως νέο χρέος», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε «αυξήθηκε το χρέος εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας συμφωνίας; Το χρέος αυξήθηκε 100 δισ. επί ΝΔ και με το PSI», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία είπε ότι είχε αυξηθεί από τη ΝΔ με τα 20 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι με το PSI διαγράφηκαν 100 δισ. ευρώ και μετά πάλι προσθέστηκαν. «Δεν πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο χρέος. Τα 50 δισ. ευρώ από βραχυχρόνιο δανεισμό μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο, με πολύ καλύτερους όρους αποπληρωμής. Επίσης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να παράγει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, από 4,5% θα παράγουμε 0, 1% και θα κάνουμε μία ήπια προσαρμογή. Δεν είναι νέα ύφεση», υπογράμμισε.

Σχετικά με την ανάπτυξη, τόνισε ότι ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα αλλάξει το πρόσημο και πως η βιωσιμότητα της συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από την επιστροφή στην ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη του 2,5%, ίσως και πολύ κάτω από το 2% και προέβλεψε ότι η στροφή σε θετικό πρόσημο μπορεί να γίνει νωρίτερα το 2016 (πριν το β’ εξάμηνο), αλλά και υψηλότερη από τις προβλέψεις.

Έκανε λόγο για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και διευθέτηση των κόκκινων δανείων που δεν αντιμετωπίστηκαν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τόνισε ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα η ένταξη των τραπεζών από 1η Ιανουαρίου στο ευρωπαϊκό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων.

Οι συμφωνίες που έχουμε για τα ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός, διασφαλίζουν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ ανακοίνωσε ότι «υπογράψαμε συμβάσεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Τέλος, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, επανέλαβε τις προθέσεις για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα έχει γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας των δημόσιων συμβάσεων έως τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταθάκης Βουλή capital controls
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ