Ερχεται ΕΝΦΙΑ εξωτερικού - iefimerida.gr

Ερχεται ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν λάβει κανείς υπόψιν τη δήλωση του Τ. Αλεξιάδη ότι η εναρμόνιση αντικειμενικών-εμπορικών τιμών θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή όπως προβλέπει το Μνημόνιο και όχι άμεσα όπως έχει υποδείξει το ΣτΕ, γεννάται ερώτημα αν ο φόρος ακινήτων και του επόμενου χρόνου θα υπολογιστεί με αντικειμενικές αξίες του 2007!

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψιν οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου, άρα είτε θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να τρέχει του χρόνου το ΚΕΠΥΟ να προλάβει να βεβαιώσει το φόρο του 2016 με τις νέες αντικειμενικές αξίες είτε και ο φόρος της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με πλασματικές τιμές. Στην καλλίτερη περίπτωση, δηλαδή, αν ο φόρος υπολογιστεί με τις νέες τιμές, θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 δόσεις. Το ζήτημα είναι πώς θα ξεπεράσει πάλι η κυβέρνηση το σκόπελο του ΣτΕ, που «βράζει» καθώς το υπουργείο Οικονομικών έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την υπόδειξη για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός 6μήνου, δηλαδή από το Μάιο που μας πέρασε.

«Θα αντιγράψουμε άλλες χώρες, δεν θα καταργήσουμε τις αντικειμενικές αξίες», σημείωσε ο Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo και συμπλήρωσε ότι όντως πολλοί πολίτες χάνουν σήμερα τις προβλεπόμενες απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, επειδή ξεπερνάνε τα περιουσιακά κριτήρια λόγω των εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών.

Κατά τα άλλα, στο μάτι του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα ακίνητα που έχουν αγοράσει οι Έλληνες στο εξωτερικό, αφού παρά τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, ο Τ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι ο φόρος του 2016 θα επεκταθεί και στην ακίνητη περιουσία εκτός συνόρων. «Είναι άδικος να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένας πολίτης για ένα ακίνητο 50- 60 χιλιάδων ευρώ κι ένας άλλος που έχει ακίνητο στο Λονδίνο να μην πληρώνει τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, προαναγγέλλοντας την επέκταση της φορολογίας ακινήτων στα ακίνητα εξωτερικού με βάση το μοντέλο Μόντι, δηλαδή το σύστημα που εφάρμοσε η Ιταλία.

Η αρχή θα γίνει με την περιβόητη λίστα των ακινήτων του Λονδίνου, αλλά πριν βεβαιωθεί ο φόρος του 2016 θα κληθούν όσοι έχουν ακίνητα σε άλλες χώρες να τα δηλώσουν σε ειδικό έντυπο. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι η διαφορά που προκύπτει- αν προκύπτει- από το φόρο που καταβάλλουν στις χώρες όπου βρίσκεται το ακίνητο και για να πιστοποιείται αυτό, οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Αρχής. Το εγχείρημα φυσικά μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είναι αμφίβολο π.χ. αν μπορούν να εντοπιστούν και να φορολογηθούν ακίνητα που έχουν αγοραστεί από Έλληνες αλλά είναι περασμένα σε επιχειρήσεις, πόσο μάλλον υπεράκτιες, ενώ ανάλογος είναι ο προβληματισμός για ακίνητα που βρίσκονται σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Ελβετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης ΕΝΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ