Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για πρόσφυγες και Grexit - iefimerida.gr

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για πρόσφυγες και Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκείνη η συνάντηση είχε γίνει αντικείμενο ενθουσιασμού, καθώς, ουσιαστικά, έβαζε τέρμα στη διχοτόμηση της Ευρώπης, που είχε κρατήσει 30 χρόνια.

Σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο και θα εκφωνήσουν από κοινού λόγο με αφορμή την 26η επέτειο από την πτώση του Τείχους. Πρόκειται για ένα κλασικό deja vu ή, μήπως, η συγκεκριμένη συνάντηση θα έχει μεγαλύτερη αξία από μια εθιμοτυπική πράξη συναδέλφωσης και κοινής ευρωπαϊκής πορείας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνάντηση γίνεται σε ένα άκρως περιπεπλεγμένο διεθνές σκηνικό, όπως τόνισε με επίταση και ο Μάρτιν Σουλτς που κανόνισε τη συνάντηση. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο για «ιστορικά δύσκολες στιγμές» και για «έντονες προκλήσεις».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Μέρκελ και ο Ολάντ θα μιλήσουν στην Ευρωβουλή για περίπου 15-20 λεπτά ο καθένας και στη συνέχεια θα δεχθούν ερωτήσεις από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων. Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως «θα μοιραστούν τις απόψεις τους για την Ευρώπη τού σήμερα και θα ξεδιπλώσουν το όραμά τους».

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και το Politico, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και κάμποσο καιρό. Πρώτα και κύρια το μεταναστευτικό, όπου οι δύο ηγέτες θα κληθούν να τοποθετηθούν ως προς την απάντηση της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα και την κεντρική πρόθεση να μοιραστούν 120.000 μετανάστες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης -καίτοι αρκετές διαφωνούν με την ποσόστωση.

Επιπλέον, στη σκιά της ελληνικής κρίσης και του Grexit που κρεμόταν για αρκετό διάστημα ως απειλή πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας, ενδέχεται να αγγίξουν και το θέμα της περαιτέρω και πιο αποτελεσματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να αναφερθούν και σε ένα πιθανό Brexit και στους κινδύνους που θα υπάρξουν αν αυτό πάρει σάρκα και οστά.

Ο Σουλτς προσπαθεί να οργανώσει αυτή τη συνάντηση στο Στρασβούργο από τον περασμένο Ιανουάριο, θεωρώντας πως η σωστή λειτουργία της ΕΕ εξαρτάται άμεσα από τη γαλλο-γερμανική σχέση. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. Αν και συμπλήρωσε πως αυτοί οι δύο βασικοί πόλοι δεν πρέπει να μονοπωλήσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Σιέντ Καμάλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών σημειώνει πως αν και τα 28 μέλη δεν νιώσουν ισότιμα, τότε θα υπάρξει επιδείνωση του προβλήματος. Κατά τον ηγέτη των Ευρωπαίων Κεντροδεξιών, Μάνφρεντ Βέμπερ, αυτό που αναμένεται να συμβεί σήμερα είναι ότι Μέρκελ και Ολάντ θα δείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και το όραμά τους για τα μεταναστευτικά και οικονομικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Φρανσουά Ολάντ grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ