ΝΔ: Χρέη και παρασκήνιο καθυστερούν την εκλογή προέδρου - iefimerida.gr

ΝΔ: Χρέη και παρασκήνιο καθυστερούν την εκλογή προέδρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν κατόρθωσε χθες, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ να καθορίσει την ημερομηνία εκλογής προέδρου, αφού διαπιστώθηκαν πολλά οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα.

Εμπόδιο τα χρέη
Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εξανέμισαν τους τελευταίους εναπομείναντες πόρους του κόμματος και αναζητούνται τώρα νέα χρήματα για την εσωκομματική εκλογή.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι Απόστολος Τζιτζικώστας, Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ζητήσει να στηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κάλπες σε όλη την Ελλάδα, για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και αυτό δημιουργεί καινούργια προβλήματα.

Αναμένεται, πανελλαδικά, να στηθούν περίπου 1.500 κάλπες σε κομματικά γραφεία και οργανώσεις, σε δημόσια κτίρια, δημαρχεία, ΚΕΠ κ.λπ. Για την εγκυρότητα της καταγραφής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, έχει αποφασιστεί να στηθούν υπολογιστές και πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει την οnline σύνδεση, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα διπλοψηφισμού ή παρατυπιών.

Θα απαιτηθεί επίσης μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων που έχουν το δικό τους κόστος.

Αναζητώνται πάνω από 800.000 ευρώ
Ωστόσο, τα οικονομικά της ΝΔ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και το κόστος που υπολογίζουν ορισμένοι για την εκλογική ψηφοφορία ανέρχεται σε πάνω από 800.000 ευρώ ή ακόμη και 1 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη της ΚΕΦΕ υπολογίζουν ότι το κόστος αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί από το τίμημα που θα πληρώσουν όσοι προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν, αφού δεν θα είναι μεγαλύτερο από 2 ή το πολύ 5 ευρώ.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, ώστε να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει τη διενέργεια της ψηφοφορίας. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι η εκλογή προέδρου της ΝΔ δεν μπορεί να γίνει στις 20 Οκτωβρίου, όπως το επιθυμούσε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή και να οριστεί η 1η Νοεμβρίου ως ημερομηνία εκλογής.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης ζητούν η εκλογή να γίνει στις 15 Νοεμβρίου, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν χρόνο να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους και να πραγματοποιήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σήμερα τι θα κάνει με τα οικονομικά προβλήματα της ΝΔ, αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. «Θα πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα, κυρίως από τα ενοίκια του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η ΝΔ. Το κτίριο είναι πολυδάπανο», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει ένα φθηνότερο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, «και γιατί όχι σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, για να στείλουμε και το αντίστοιχο μήνυμα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ.

Τα χρέη της ΝΔ
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι ότι διαθέτει 210 υπαλλήλους, ενώ οι υπηρεσίες του κόμματος δεν χρειάζονται περισσότερους από 100 υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Σημειώνεται ότι όταν ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τα χρέη άγγιζαν τα 100 εκατομμύρια, ενώ μόνο για το πολυτελές κτίριο της Συγγρού η ΝΔ πληρώνει ενοίκιο 50.000 ευρώ τον μήνα.

Περιοδείες υποψηφίων
Η ιδέα να γίνει ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων δεν φαίνεται να ευοδώνεται. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν δείχνει έτοιμος να κάνει αποδεκτή την πρόταση, με το επιχείρημα ότι τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ δεν είναι πρέπον να γίνουν δημόσια. Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί εκτελεί καθήκοντα προέδρου και η συνεχής παρουσία του στη Βουλή δίνει το στίγμα των πολιτικών θέσεών του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλαπλασιάζει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ και έχει στο πλευρό του δύο επώνυμους ευρωβουλευτές, τη Μαρία Σπυράκη και τον Γιώργο Κύρτσο, ενώ δήμαρχοι και κοινωνικοί φορείς στηρίζουν την εκλογή του.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκινάει από την Παρασκευή τις πανελλαδικές περιοδείες και θα μιλήσει στην Πάτρα. Στο πλευρό του έχει συμπαραταχθεί ο τοπικός βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης θα στηρίξει την εκλογή του. Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν υπέρ του κ. Τζιτζικώστα η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Νότης Μηταράκης, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Αδωνις εναντίον Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη
Περιοδείες α λα Ομπάμα ξεκινάει από Δευτέρα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα τολμήσει τις μετακινήσεις με πούλμαν με στόχο να γυρίσει όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε πως «όποιος θέλει να αναδειχτεί σε αληθινό ηγέτη δεν μπορεί να δοξάζεται κρυπτόμενος» και κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να εκφράσει δημόσια τις θέσεις του για σημαντικά θέματα που αφορούν τη βόρεια Ελλάδα, όπως τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές και την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα, λέγοντας πως ένας «ηγέτης δεν νικά κρυπτόμενος, αλλά εμφανιζόμενος», καθώς αν μείνει στη σκιά αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, ενώ αν επικρατήσει φανερά, «όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουν».

Ακολούθως ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ έστρεψε τα βέλη του προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επικρίνοντας την απόφαση της ΝΔ να υποστηρίξει απόλυτα τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πριν από την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και την όλη προεκλογική στρατηγική του κόμματος.

Τέλος, δήλωσε βέβαιος ότι η εσωκομματική εκλογή δεν θα προκαλέσει διάσπαση του κόμματος, ότι η ΝΔ είναι και θα παραμένει ένα κεντροδεξιό κόμμα, ότι οι ακροδεξιοί «δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία» και ότι ο ίδιος δεν είναι από τζάκι, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ των υποψηφίων, για να καταλήξει: «Δεν έχει δικαίωμα και ένας γιος βιβλιοπώλη να ονειρεύεται;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ