Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της συγγραφικής τέχνης - iefimerida.gr

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της συγγραφικής τέχνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο του βιβλίου που μοιάζει να δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του: ο κύκλος εργασιών των εκδοτών συρρικνώνεται, εκδοτικοί οίκοι διακόπτουν επ' αόριστον τη λειτουργία τους, μικρά βιβλιοπωλεία κλείνουν, αναγνώστες απομακρύνονται από τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία , παζάρια βιβλίων ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ωστόσο, τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής φαίνεται να ανθίζουν: Εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία και χώροι πολιτισμού διοργανώνουν σεμινάρια με στόχο να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της συγγραφικής τέχνης. Φαίνεται πως ο χώρος του βιβλίου έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των ημερών κοιτάζοντας προς το μέλλον, με την ελπίδα πως η λογοτεχνική ζωή θα καρποφορήσει, δίνοντας μας όχι μόνο αξιόλογους συγγραφείς αλλά και πιο ώριμους αναγνώστες.

Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής απευθύνονται όχι μόνο σε επίδοξους συγγραφείς, αλλά και σε εκείνους τους βιβλιόφιλους που επιθυμούν να έρθουν σε μια πιο στενή επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όχι μόνο τα μεγάλα λογοτεχνικά είδη, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα και η ποίηση, αλλά και επιμέρους θέματα όπως το αστυνομικό μυθιστόρημα, το παιδικό βιβλίο, το εφηβικό μυθιστόρημα. Στα εργαστήρια διδάσκουν καταξιωμένοι συγγραφείς με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία και διάθεση να μεταδώσουν την εμπειρία και την τέχνη τους. Τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία δασκάλων και μαθητών αλλά υπάρχει και η δυνατότητα μαθημάτων εξ αποστάσεως. Παρουσιάζουμε εδώ μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην Αθήνα:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ στον Ιανό
Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής ξεκίνησαν στον Ιανό την άνοιξη του 2013 και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία δύο φορές τον χρόνο. Τα σεμινάρια του Ιανού προσφέρουν αρκετές επιλογές που καλύπτουν όχι μόνο την τέχνη της γραφής αλλά και τον χώρο του βιβλίου γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα:
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
Διήγημα και Νουβέλα: «Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα»
Διδάσκει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 300 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων)
Μυθιστόρημα: «Κλειδιά και αντικλείδια»
Διδάσκει η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 300 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων)

Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της
Διδάσκει ο συγγραφέας Ανδρέας Αποστολίδης
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 300 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων)
Πρώτο βήμα στην ποίηση
Διδάσκει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 300 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων)
Παιδικό και νεανικό βιβλίο: «Ο κοντορεβυθούλης της λογοτεχνίας »
Διδάσκουν οι συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου
Διάρκεια: 2 ενότητες των 18 ωρών
Κόστος: 170 € για κάθε ενότητα (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων)

Ο Ιανός διοργανώνει επίσης σεμινάρια διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, καθώς και ένα εργαστήριο εικονογράφησης με τον γνωστό εικονογράφο Σβετλίν . Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον χώρο του Ιανού (Σταδίου 24, Αθήνα). Όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια από κοντά μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).
Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων των Εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31.10.2015, στις 12:00, στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα)

ΣΧΟΛΗ στις Εκδόσεις Πατάκη
Για μια ακόμη χρονιά, οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μια σειρά σεμιναρίων όπου καταξιωμένοι συγγραφείς, έμπειροι δάσκαλοι και ειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου αναλαμβάνουν να μοιραστούν με τους μαθητές τα μυστικά και να τους παρασύρουν στη συναρπαστική περιπέτεια της γραφής. Το φθινόπωρο του 2015, η ομάδα δημιουργικής γραφής θα απαρτίζεται από παλιούς και νέους διδάσκοντες.

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής
Διήγημα
Διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 340 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και παλαιούς μαθητές)
Διήγημα για προχωρημένους
Διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 340 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και παλαιούς μαθητές)
Ποίηση
Διδάσκει ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 340 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και παλαιούς μαθητές)
Ποίηση για προχωρημένους
Διδάσκει ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός
Διάρκεια: 30 ώρες
Κόστος: 340 € (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους και παλαιούς μαθητές)

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής / Μικρή Σχολή
«Όροι και κανόνες στη σκακιέρα της μυθοπλασίας»
Διδάσκει η συγγραφέας Μάρω Δούκα
Διάρκεια: 15 ώρες (5 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος: 160 ευρώ
Μυθιστόρημα
Διδάσκει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης
Διάρκεια: 15 ώρες (5 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος: 160 ευρώ
Παιδική λογοτεχνία
Διδάσκει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Διάρκεια: 15 ώρες (5 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος: 160 ευρώ

Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν προγραμματίσει, επίσης, εργαστήριο επιμέλειας κειμένων με τον Κώστα Σταμάτη. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο των εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα) Οι εκδόσεις Πατάκη δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια από κοντά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).
Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων της Σχολής Πατάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17.10.2015, στις 12:00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65), Αθήνα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι ένα πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1) που διοργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων τα τελευταία εννέα χρόνια. Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς και τρία διαφορετικά σεμινάρια με αντικείμενο την παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής : Μυθιστόρημα / Διήγημα
«Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου. Με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων αναλύεται βήμα βήμα η πορεία από την αρχική σύλληψη ως την πλήρη ανάπτυξή της»
Διδάσκει ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Διάρκεια: 24 ώρες (8 συναντήσεις)
Κόστος: 260 ευρώ (ειδικές τιμές σε φοιτητές και άνεργους)
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής : Παιδικό βιβλίο
«Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι θα διαβάσουν, θα γράψουν, θα σβήσουν. Κυρίως όμως θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα Τι, στα Πώς και στα Γιατί που θα προκύψουν»
Διδάσκει η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα
Διάρκεια: 20 ώρες (8 συναντήσεις)
Κόστος: 180 ευρώ (ειδικές τιμές σε φοιτητές και άνεργους)
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Εργαστήριο: Η δημιουργική γραφή στο σχολείο. Μαθαίνουμε παίζοντας
«Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δημιουργική γραφή στη διδασκαλία τους. Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη»
Διδάσκει η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου
Διάρκεια: 5 ώρες
Κόστος: 55 ευρώ
Έναρξη σεμιναρίου: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν επίσης ένα σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών-διορθωτών το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια γλωσσολογίας Άννα Ιορδανίδου, καθώς κι ένα σεμινάριο παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών με εισηγητές τον Δημήτρη Σούλτα, τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο και την Κλαούντια Μάτολα. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,45%.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
Ο εκδοτικός οίκος Κέδρος διοργανώνει φέτος μαθήματα δημιουργικής γραφής με εισηγητή τον συγγραφέα Γιώργο Ξενάριο.

«Ξέρουμε να διαβάζουμε, ήρθε η στιγμή να μάθουμε και να γράφουμε»
«Πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα; Υπάρχουν κανόνες στη σύνθεσή του ή, μήπως, ο μόνος κανόνας είναι η ανυπαρξία κανόνων; Ποιοι αφηγηματικοί μηχανισμοί το υποστηρίζουν; Ποιος ο ρόλος των προσώπων-ηρώων; Πώς από την αρχική ιδέα φτάνουμε στο πραγματωμένο, ολοκληρωμένο κείμενο»
Διδάσκει ο συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος
Διάρκεια: 20 ώρες (10 συναντήσεις)
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015.
Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Κέδρος (Γ. Γενναδίου 3, Αθήνα)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
Οι εκδόσεις Τόπος, διοργανώνου για μια ακόμη χρονιά, ένα σεμινάριο για την Τέχνη της Γραφής με εισηγητή τον συγγραφέα και εκδότη του Τόπου Άρη Μαραγκόπουλο. Το σεμινάριο πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).

«Γραφή και Ανάγνωση»
«Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους η λογοτεχνία αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Σε όσους θέλουν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα εμπειρία τους στη γραφή και την ανάγνωση της λογοτεχνίας. Σε όσους θέλουν σοβαρά να μυηθούν στα μυστικά και στην απόλαυση αυτής της τέχνης. Σε όσους, κυρίως, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να γράψουν λογοτεχνικό κείμενο».
Διδάσκει ο συγγραφέας, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας, Άρης Μαραγκόπουλος
Διάρκεια: 20 ώρες (7 εβδομαδιαίες συναντήσεις)
Κόστος: 280 ευρώ (ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους)
Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015.
Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στον χώρο του εκδοτικού οίκου (Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, Αθήνα)

DASEIN LAB -Γράφοντας λογοτεχνία
To Dasein Lab είναι ένα φιλοσοφικό καφενείο που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία για σκέψη και προβληματισμό, μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων και ειδικών προβολών. Αφετηρία όλων η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος. Το Dasein Lab, πιστό στο ραντεβού του με τους θαμώνες του, διοργανώνει, για μια ακόμη χρονιά, δύο εργαστήρια για την τέχνη και τις τεχνικές του πεζού λόγου, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Κώστα Κατσουλάρη.

«Εισαγωγή στη λογοτεχνική γραφή»
«Το Εργαστήριο αναπτύσσεται μέσα από πρακτικές ασκήσεις (συγγραφή σύντομων αφηγημάτων, με συγκεκριμένες «συντεταγμένες», που διαβάζονται και αναλύονται στις συναντήσεις) με στόχο την εμπέδωση των θεωρητικών ζητημάτων και τεχνικών»
Διδάσκει ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης
Διάρκεια: 24 ώρες (8 συναντήσεις)
Κόστος 180 ευρώ
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015
«Γράφοντας και διαβάζοντας λογοτεχνία»
«Το Εργαστήριο επικεντρώνεται στις τεχνικές της γραπτής αφήγησης ιστοριών, δηλαδή σ’ ένα σύνολο γνώσεων και πρακτικών που έχουν παγιωθεί από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας στην πεζογραφία (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα), κυρίως σ’ εκείνη που βασίζει την δραστικότητά της στην ανάπτυξη μιας ιστορίας με ζωντανούς χαρακτήρες, πλοκή, εξέλιξη της δράσης»
Διδάσκει ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης
Διάρκεια: 36 ώρες (12 συναντήσεις)
Κόστος: 250 ευρώ
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015
Τα Εργαστήρια διεξάγονται στον χώρο εκδηλώσεων του κινηματογράφου Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14 Αμπελόκηποι – Μετρό: Αμπελόκηποι, 2ος όροφος)

Μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημιουργικής γραφής (Creative Writing) που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο. Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή ενός κατάλληλου επιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής. Η φοίτηση είναι διετής και τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στη Φλώρινα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το πρόγραμμα δέχεται έως 50 φοιτητές σε κάθε ακαδημαϊκό έτος και για τις δύο δύο κατευθύνσεις του (Συγγραφή και Εκπαίδευση) και περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται μετά από εξετάσεις και κατάθεση σχετικού φακέλου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας http://dim-grafi.uowm.gr/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ