Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής [βίντεο] - iefimerida.gr

Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς εκπλήξεις, παρά μόνο με επιμέρους διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ψήφων, έληξε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή αντιπροέδρων και κοσμητόρων της Βουλής.

Εξελέγησαν όσοι πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως δεν εξελέγησαν οι δύο προταθέντες από την Χρυσή Αυγή για τις θέσεις του Ε' αντιπροέδρου (αποτέλεσμα για το οποίο ο κ. Κασιδιάρης είπε ότι θα γίνει ένσταση) και για την θέση του γραμματέα.

Αναλυτικά:

Εκλογή αντιπροέδρων

  1. Α' αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) 197 ψήφους λευκά 64 άκυρα 6
  2. Β' αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) 205 ψήφους, λευκά 64 άκυρα 6
  3. Γ' αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) 183 ψήφους ,64 λευκά 6 άκυρα
  4. Δ' αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) 267 ψήφους, λευκά 27, άκυρα 0
  5. Ε' αντιπρόεδρος Ιωάννης Αϊβατίδης(Χρυσή Αυγή) δεν εκλέγεται άκυρα 49
  6. ΣΤ' αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 245 ψήφους, 40 λευκά 5 άκυρα
  7. Ζ' αντιπρόεδρος Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) 229 ψήφους, 6 λευκά, 9 άκυρα

Σημειώνεται ότι η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν θα πληρωθεί, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία (των 75 ψήφων), όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο έγινε και για τη μία θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Κοσμήτορες

Από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κώστα Κουκοδήμος 268 ψήφους, λευκά 20, άκυρα 2

  • Νάσος Αθανασίου 208 ψήφους, 66 λευκά, 7 άκυρα
  • Γιώργος Πάντζας 208 ψήφους, 66 λευκά, 7 άκυρα

Γραμματείς

Από τον ΣΥΡΙΖΑ

  • Αναστασία Γκαρά 208 ψήφους, 66 λευκά, 7 άκυρα
  • Μάριος Κάτσης 208, ψήφους, 66 λευκά, 7 άκυρα
  • Ιωάννης Σαρακιώτης 208 ψήφους, 66 λευκά, 7 άκυρα
  • Γιώργος Ψυχογιός 208 ψήφους 66 λευκά 7 άκυρα

Από την ΝΔ

  • Ιωάννης Κεφαλογιάννης 268 ψήφους, 20 λευκά, 2 άκυρα
  • Ο προταθείς από την Χρυσή Αυγή για την θέση του γραμματέα, Νίκος Κούζηλος δεν εκλέγεται

Οι προτάσεις των κομμάτων

Τo πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Χαρά Καφαντάρη και Γιώργο Βαρεμένο για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, της Χρυσής Αυγής. Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ