Οχτώ πολίτες την ημέρα σκότωναν οι αστυνομικοί στη Βραζιλία το 2014 - iefimerida.gr

Οχτώ πολίτες την ημέρα σκότωναν οι αστυνομικοί στη Βραζιλία το 2014

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκάρουν τα στοιχεία για την αστυνομική βία στη Βραζιλία, αφού οι άνδρες της αστυνομίας σκότωσαν τουλάχιστον 3.022 ανθρώπους την περασμένη χρονιά, δηλαδή σκότωναν περίπου οκτώ την ημέρα κατά μέσον όρο, ένα σύνολο το οποίο ξεπερνά τα 2.977 θύματα των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος της 9ης έκδοσης του Ετήσιου Καταλόγου Δημόσιας Ασφάλειας και δημοσιεύθηκαν χθες Σάββατο από την εφημερίδα Folha de São Paulo.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε ενέργειες ανδρών της αστυνομίας, τόσο των απλών αστυνομικών όσο και των Ειδικών Δυνάμεων και ειδικά το 2014—τη χρονιά που φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου στη Βραζιλία—παρουσίασαν αύξηση 37% κυρίως στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι αστυνομικοί στο Σάο Πάουλο και στο Ρίο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 29% του συνόλου των ανδρών της αστυνομίας στη Βραζιλία, ευθύνονται για το 51,3% των θανάτων που καταλογίζονται σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2014 συνολικά.

Ταυτόχρονα πέρυσι έχασε επίσης τη ζωή του μεγάλος αριθμός αστυνομικών στη χώρα—398 στο Ρίο και 91 στο Σάο Πάολο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται «δημιουργεί μια δυναμική "βεντέτας"», αλληλοτροφοδοτούμενων ενεργειών αντεκδίκησης, την ώρα που «το κράτος δεν καταφέρνει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ, ο κοινωνιολόγος Χενάτου Σέρζιου ντε Λίμα, σε δηλώσεις του στη Φόλια.

Οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι ο αριθμός των 3.022 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία πέρυσι είναι «υποτιμημένος», καθώς η πλειονότητα των υπολοίπων Πολιτειών της Βραζιλίας δεν δημοσιοποιούν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ