Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Σέικερ Ααμερ, ο οποίος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος προσεχώς από τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε ότι κάνει απεργία πείνας λόγω της κακομεταχείρισης που υφίσταται και ότι μπορεί να μην βγει ζωντανός από τη φυλακή.

Ο 46χρονος Βρετανός σαουδαραβικής καταγωγής, είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα στο βόρειο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και έκτοτε κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από το 2010 την απελευθέρωση του.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο ίδιος εμπιστεύτηκε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, στον δικηγόρο του Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ ότι «τα χαρτιά έχουν υπογραφεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πολλά μπορούν να συμβούν προτού να βγω» και πρόσθεσε: «ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναδώ τον ήλιο»

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται τον Ααμερ ότι στρατολογούσε και χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα από τη Βρετανία. Ωστόσο ο δικηγόρος του δηλώνει ότι ο 46χρονος εργαζόταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση όταν συνελήφθη στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος μιλώντας στη Daily Mail, αποκαλύπτει τις φρικτές συνθήκες κράτησης του στην πιο διαβόητη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ.

Ο Ααμερ έχει προειδοποιήσει τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του στο Λονδίνο ότι μπορεί να μη βγει ζωντανός από το Γκουαντανάμο, όπου και εξακολουθεί να κρατείται χωρίς απαγγελία κατηγορίας από τότε που συνελήφθη ως ύποπτος της Αλ Κάιντα στον απόηχο της 9/11.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο βασανισμό κρατουμένου του οποίου η ψεύτικη ομολογία άνοιξε το δρόμο για την εισβολή στο Ιράκ - μια αποκάλυψη που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και για τον Τόνι Μπλερ.

Ο κ Ααμερ είπε: «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ποτέ μου να δω το φως του ήλιου. Δεν σημαίνει τίποτα που έχουν υπογράψει τα χαρτιά, και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε πριν βγω. Ετσι, αν πεθάνω, να ξέρετε θα είναι πλήρης ευθύνη των Αμερικανών».

Πρόσθεσε ότι είχε πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσει, συμπεριλαμβανομένης της Daily Mail, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την απελευθέρωσή μου εδώ και χρόνια.

Χθες το βράδυ ο ανώτερος συντηρητικός βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις αυτής της εφημερίδας έχουν ενισχύσει μαζικά την υπόθεση για μια ανεξάρτητη έρευνα για την υποτιθέμενη συμμετοχή της Βρετανίας στον συστηματική βασανισμό υπόπτων για τρομοκρατία.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Daily Mail εξέθεσε για πρώτη φορά τη φρίκη του Γκουαντάναμο σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ το 2002 και από καιρό αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Ααμερ. Την Πέμπτη ήταν σε θέση να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον δικηγόρο του, Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ.

Μάλιστα η εφημερίδα έλαβε επίσης ένα κείμενο 24.000 λέξεων που για τους ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής αστυνομίας πριν από δύο χρόνια, δίνοντας τον πιο λεπτομερή απολογισμό για τα βασανιστήρια του.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Ααμερ είπε στους αστυνομικούς ότι είχε «κακοποιηθεί από τον στρατό των ΗΠΑ από την ημέρα που έφτασε στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001».

Λέει ότι είχε ταξιδέψει στη χώρα νωρίτερα το 2011 από τη Βρετανία για να εργαστεί σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά απήχθη από τους χωρικούς και πουλήθηκε στους Αμερικανούς.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Υπέθεσε ότι θα τον απελευθέρωναν, αλλά, αντ 'αυτού, τον θεώρησαν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα που γνώριζε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς -τους οποίους ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά- ουδέποτε κατηγορήθηκε για κανένα αδίκημα και ποτέ δεν αντιμετώπισε κανένα δικαστήριο.

Λέει πως τον κρατούσαν στο υπόστεγο αεροσκαφών στον παγωμένπ χειμώνα του Αφγανιστάν και υποστηρίζει ότι ένας Βρετανός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ήταν παρών κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, όταν οι Αμερικανοί του χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο. Μάλιστα είχε ανακριθεί και για τη ζωή του στο Λονδίνο, όπου έχει παντρευτεί μία Βρετανή και εργάζεται ως μεταφραστής.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2002 - την ημέρα που γεννήθηκε το τέταρτο παιδί του- ο Ααμερ φόρεσε την πορτοκαλί στολή του Γκουαντανάμο και πέταξε για την αμερικανική στρατιωτική φυλακή στην Κούβα.

Η πρώτη ανακοίνωση για την απελευθέρωση του ήρθε το 2007 και ξανά δύο χρόνια αργότερα. Τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ελευθερωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σε απεργία πείνας ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος του Γκουαντανάμο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ο κ Στάφορντ Σμιθ δήλωσε χθες: «Κανείς δεν έχει υποφέρει περισσότερο από ό, τι ο Αμαερ στο Γκουαντάναμο, επειδή ύψωσε το ανάστημα του για τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα των άλλων - και γι 'αυτό επανειλημμένως έχει τιμωρηθεί»

«Η κυβέρνηση του κ Κάμερον επιμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Σίγουρα η Βρετανία πρέπει να αποδεχτεί τώρα την ευθύνη για αυτό το γεγονός»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ