Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν -19 νεκροί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν -19 νεκροί [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε ένα νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η οργάνωση βοήθειας.

Τουλάχιστον 12 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης, τέσσερις ενήλικοι ασθενείς και τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Twitter.

Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν -19 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε πως μέλη του προσωπικού της τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν για σχεδόν μία ώρα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ., δήλωσε αξιωματούχος των MSF, οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το βομβαρδισμό

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι "εξαντλητική έρευνα" διεξάγεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν -19 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι ταλιμπάν".

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η έρευνα διεξάγεται "σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση" και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους αφγανούς εταίρους τους με στόχο τον τερματισμό της βίας εντός και γύρω από την πόλη Κουντούζ.

Συγνώμη από το στρατό των ΗΠΑ

Πάντως, ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας. Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.


ΟΗΕ: Ασυγχώρητη και εν δυνάμει εγκληματική η αεροπορική επίθεση

Εντωμεταξύ ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση "ασυγχώρητη" και "εν δυνάμει εγκληματική".

Ο Υπατος Αρμοστής ζητεί τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι "εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου". "Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται".

Βομβάρδισαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν -19 νεκροί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιατροί Χωρίς Σύνορα βομβαρδισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ