Η μάχη της ηγεσίας στη ΝΔ: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι διεκδικητές - iefimerida.gr

Η μάχη της ηγεσίας στη ΝΔ: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι διεκδικητές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 18:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ και πλέον στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ξεκινάει η μεγάλη εσωκομματική μάχη.

Ηδη οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους, ενώ στις 18:08 κατέθεσε την υποψηφιότητά του και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 200 υπογραφές, κατέθεσε 50
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τις απαραίτητες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
«Ήμουν πάντα παρών στη ΝΔ, ακόμη και στα δύσκολα, ενώ άλλοι, αφού την εκμεταλλεύτηκαν, την εγκατέλειψαν» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα κάλεσε σε ενότητα για το χτίσιμο και όχι για το γκρέμισμα της παράταξης, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εγώ πιστεύω στο χτίσιμο, κι όχι στο γκρέμισμα, στη γοητεία της επανεκκίνησης» είπε απορρίπτοντας λογικές που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «γκρέμισέ τα όλα».

Κατέθεσε υποψηφιότητα και ανέβασε τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώην υπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του και τόνισε πως προσβλέπει σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνυποψηφίους του για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.
Λίγο νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε ανεβάσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη «επιλογή στασιμότητας». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται την ενότητα της ΝΔ, τον σέβομαι, αλλά δεν είναι πιο Νεοδημοκράτης από μένα το ίδιο είμαστε. «Η ΝΔ είναι σε φθίνουσα τροχιά» παρατήρησε.

Τζιτζικώστας: Βγαίνω μπροστά με τη γενιά μου
Λίγα πριν τις 13:00 το μεσημέρι κατέθεσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η ελληνική κοινωνία δεν βιώνει απλά μια κρίση, αλλά παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών έχει να κάνει με την έλλειψη οράματος», σημείωσε ο κύριος Τζιτζικώστας σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία, στήριξη και επιβράβευση της δημιουργικότητας, ένα κράτος που να λειτουργεί». «Αυτές οι μάχες θα δοθούν στην κοινωνία με τους πολίτες το επόμενο διάστημα και για αυτές τις μάχες καταθέτω την υποψηφιότητά μου. Βγαίνω μπροστά μαζί με την γενιά μου, για να δώσουμε τις μάχες μαζί. Τολμάμε να ελπίζουμε» κατέληξε ο κύριος Τζιτζικώστας.

Πρώτη κόντρα των υποψηφίων η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
Με τη «φόρα» που έχει από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε χθες τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών γρηγορότερα, περί τις 18 ή 25 Οκτωβρίου και όχι την 1η Νοεμβρίου. Ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί οι κάλπες να στηθούν στις 15 Νοεμβρίου. Από την άλλη ενστάσεις έχει για την ημερομηνία της διαδικασίας και ο κ. Τζιτζικώστας που παράλληλα προτείνει περισσότερα εκλογικά τμήματα και εκτός από τις κάλπες να υπάρχει η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το αδιάβλητο της οποίας μπορεί να εγγυηθεί, όπως επισημαίνει το μοντέλο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πώς χωρίζονται τα στρατόπεδα και οι θέσεις Καραμανλή και Σαμαρά
Ο Κώστας Καραμανλής από την πλευρά του έχει δηλώσει την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τηρεί γραμμή ουδετερότητας.

Πάντως χθες τον είδε τον Απόστολο Τζιτζικώστα δυο χρόνια και τη σύγκρουσή τους για το χρίσμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα εκτός από τονμ περιφερειάρχη ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και προχθές την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια.

Την ίδια ώρα πάντως πλούσιο είναι το παρασκήνιο με τις προτιμήσεις που δείχνουν βουλευτές και στελέχη. Ανοιχτά υπέρ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη έχουν ταχθεί οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο ενδιαφέρον είχε και η στάση ορισμένων βουλευτών και στελεχών που στήριζαν τον κ. Σαμαρά και πλέον τάσσονται υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, όπως της Άννας Ασημακοπούλου και του Νότη Μηταράκη.

Συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10:30, συνεδριάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλή για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ υποψήφιοι πρόεδρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ