Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους - iefimerida.gr

Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μιλώντας ενώπιον παγκόσμιου κοινού στη συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία, που επετεύχθη με τους δανειστές, δημιουργεί νέες συνθήκες για να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.

«Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στις συντάξεις και το φορολογικό μας σύστημα, μας δίνει την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, θέτοντας τα θεμέλια για μια αναδιαμόρφωση του χρέους μας», ανέφερε και συνέχισε, λέγοντας:

«Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, επιβλήθηκαν μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω τόσο την κοινωνία και την οικονομία. Θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί τα εν λόγω μέτρα. Χρειαζόμαστε και ακόμα αγωνιζόμαστε βήμα προς βήμα για να διεκδικήσουμε ανάπτυξη και όχι λιτότητα ημερήσιας διάταξης».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει τις τρεις υπάρχουσες κρίσεις: της οικονομικής, της κρίσης ασφάλειας και της προσφυγικής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό, εκτοξεύοντας «πυρά» για αυτούς που υψώνουν τείχη και μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους.

Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους | iefimerida.gr 0

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ:

Κ. Πρόεδρε,

Κ. Γενικέ Γραμματέα,

Συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε ο ΟΗΕ ιδρύθηκε, μετά την πιο καταστροφικό πόλεμο στην ιστορία.

Στον απόηχο αυτού, οι ευγενείς δηλώσεις του ΟΗΕ αύξησαν τις ελπίδες για ένα ειρηνικό μέλλον, βάσει καθολικών αξιών, κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά έχουν επιτευχθεί από τότε. Αλλά, δυστυχώς, το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού απέχει πολύ από το να εκπληρωθεί.

Σήμερα παρατηρούμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, πρωτοφανή μετακίνηση των εκτοπισμένων και αύξηση της φτώχειας, της βίας, του εξτρεμισμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρόλο αυτά, το μεγάλο ερώτημα για εμάς δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι λαοί του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά τι αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Το μεγάλο ερώτημα που ο μεγάλος αυτός Οργανισμός συστάθηκε για να απαντήσει, είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με βάση τις κοινές μας αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, καθώς τα χρόνια περνούν, φαίνεται να επιστρέφουν, όχι μόνο για τα ίδια προβλήματα, αλλά και με τις ίδιες παλιές αποτυχημένες συνταγές που ενθάρρυνε αυτά τα προβλήματα να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ένα υπαρξιακά μία.

Είτε να συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές του κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτικού κατακερματισμού και οικονομική επιθετικότητα ή να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα.

Με αυτοπεποίθηση, αλλά και με την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις προσπάθειες της χώρας μου στην αντιμετώπιση των τριών συγκεκριμένων κρίσεων τα τελευταία χρόνια.

  •  Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη σκληρά από την οικονομική κρίση του 2008, λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και το υψηλό χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ωστόσο, η νεοφιλελεύθερη συνταγή μας, και των άλλων ευρωπαϊκών χώρων, που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε, είχε κοινωνικό κόστος και συνέβαλε στην εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αντί να τις θεραπεύσει.

Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, τον δείκτη χρέους , το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 180%, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27% και η μετανάστευση των πτυχιούχων σε χώρες της Ευρώπης επιταχύνθηκε.

Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν μια σταθερή δέσμευση κάποιων, στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη, ή ότι οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε, πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα λιτότητας και περικοπές μισθών και κοινωνικής πρόνοιας.

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, των συντάξεων και το φορολογικό μας σύστημα, μας δίνει την ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, θέτοντας τα θεμέλια για μια αναδιαμόρφωση του χρέους μας.

Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, επιβλήθηκαν μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω τόσο την κοινωνία και την οικονομία.

Θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί τα εν λόγω μέτρα.

Χρειαζόμαστε και ακόμα να αγωνιζόμαστε βήμα προς βήμα για να διεκδικήσουμε ανάπτυξη και όχι λιτότητα ημερήσιας διάταξης.

Για την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας και την δίκαιη διανομή των φορολογικών βαρών.

Για να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, επιβλήθηκαν μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω τόσο την κοινωνία και την οικονομία.

Θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί τα εν λόγω μέτρα.

Χρειαζόμαστε και ακόμα να αγωνιζόμαστε βήμα προς βήμα για να διεκδικήσουμε ανάπτυξη και όχι λιτότητα ημερήσιας διάταξης.

Για την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας και την δίκαιη διανομή των φορολογικών βαρών.

Για να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Πόσο γνωστός σας είναι αυτός ο ήχος; Πόσες φορές από τη δεκαετία του '70 χώρες του ανεπτυγμένου και - πιο πρόσφατα - στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα; Που αφορούν όχι μόνο τις αδυναμίες τους, αλλά οι συνταγές που δίνονται για την αντιμετώπισή τους;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα προσανατολισμένο στην προώθηση των εθνικών στρατηγικών ανάπτυξης και στη μετά του 2015 αναπτυξιακή ατζέντα.

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε όλα τα αρμόδια όργανα - συμπεριλαμβανομένου του παρόντος - σε σχέση με την πρόοδο της ανάπτυξης και όχι των στρατηγικών λιτότητας.

Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους | iefimerida.gr 1
  • Ακόμα μία περιφερειακή, ευρωπαϊκή κρίση όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφορά τις πρόσφατες πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές.

Από την αρχή του έτους πάνω από 300.000 άτομα - κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν - έχουν εισέλθει στη χώρα με σκοπό να περάσουν προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα - όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή.

Παρ 'όλα αυτά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα, έδειξαν την αλληλεγγύη τους με την παροχή τροφίμων και στέγη στους πρόσφυγες.

Σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς - κάνουμε ό, τι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές με έναν αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο.

Βελτιώνοντας την υποδοχή και τις διαδικασίες ταυτοποίησης, καθώς και τη δημιουργία θερμών σημείων για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης.

Παρ 'όλα αυτά, για κάποιους ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε ψηλούς τοίχους, να απωθήσουμε τους μετανάστες με τη βία ή να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν κάποιου άλλου ευθύνη και όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά.

Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης ή του κόσμου μας μπορεί να οικοδομηθεί διαρκώς με ψηλότερα τείχη ή παιδιά που πεθαίνουν στο κατώφλι μας.

Ούτε μπορούμε να ξεχνάμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας ήταν πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να καταστρέψει τις κοινές μας αρχές.

Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο μηχανισμό επανεγκατάστασης από χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, ενώ επίσης υποστηρίζει άμεσα τη φιλοξενία των προσφύγων και εξάρθρωση δικτύων εμπορίας.

Αυτός ο μηχανισμός της επανεγκατάστασης σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο μηχανισμό μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, θα δώσει ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστευθούν τους διακινητές.

Επιπλέον, πρέπει να αυξηθεί η στήριξη της πρώτης γραμμής ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν αυτές τις ροές.

  • Η Ελλάδα είναι επίσης στο επίκεντρο μιας τρίτης κρίσης ασφαλείας, που προκαλεί αυτό το πρόβλημα των προσφύγων.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του τριγώνου της αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία στο Βορρά και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή, στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας.

Παρ 'όλα αυτά, πάλι ακούμε κάποιους, να επιμένουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν μονομερείς πρωτοβουλίες, χωρίς να εξετάσουν τις προοπτικές και τις συνέπειές τους. Ή αφήστε τα συγκρούσεις να επιλύονται μόνες τους, χωρίς να συμβάλουν στη σταθεροποίηση ή την ανασυγκρότηση.

Ωστόσο, αυτά είναι ακριβώς τα λάθη που μας έφεραν εδώ από την αρχή.

Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους | iefimerida.gr 2

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε επιλογές εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να εξετάσουμε εκ των προτέρων, τι συνέπειες τους.

Στη Συρία πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά υπέρ της συμφιλίωσης και μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συριακή ηγεσία στη δημοκρατική μετάβαση, που προβλέπεται στο Ανακοινωθέν της Γενεύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εμπλοκή με όλους τους σχετικούς διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες.

Στη Λιβύη, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του πολιτικού διαλόγου την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Πρέπει να προωθηθεί μια νέα δυναμική λύση, με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα προ του 1967 σύνορα (με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του) που συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων της συνόρων.

Εκτιμούμε τις προσπάθειες της ομάδας της Νορμανδίας και το συμφιλιωτικό ρόλο του ΟΑΣΕ, για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης της περιοχής.

Και ζητούμε από τους υπογράφοντες της Συμφωνία Μινσκ για την εφαρμογή των συμφωνιών στο σύνολό τους.

Επίσης, υπάρχει βαθειά ανησυχία για την άνοδο των τζιχαντιστών, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και περιεκτικά.

Τσίπρας στη Συνέλευση του ΟΗΕ: Η νέα συμφωνία βάζει θεμέλια στην αναδιάρθρωση του χρέους | iefimerida.gr 3
  • Πέρα από τις κρίσεις που ανέφερα, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή με τους άμεσους γείτονές της.

Σημαντικό είναι να προωθηθούν νέες πρωτοβουλίες αντί οι πρόσφυγες να παραμένουν παγιδευμένοι στα αδιέξοδα του παρελθόντος.

Μίλησα για την ανάγκη να αποφευχθεί η κατασκευή τειχών.

Και πραγματικά είναι ντροπή το γεγονός ότι τα τελευταία 41 χρόνια - τον ίδιο αριθμό με την ηλικία μου, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ και υπό το πρίσμα της αστάθειας στην περιοχή μας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δυναμική γίνεται μια αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς όφελος ολόκληρου του λαού των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων - καθώς και όλων των άλλων κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τις διακοινοτικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ακιντζί.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οποιαδήποτε ουσιαστική και διαρκής λύση θα πρέπει να ασχοληθεί τελικά με το διεθνές ζήτημα της ασφάλειας, την ακύρωση των αναχρονιστικών συνθηκών της Συμμαχίας και Εγγυήσεων και την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού.

  • Ως περιφερειακός παίκτης, η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή, έχει κάνει συνεχείς προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία με την Τουρκία.

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του διαλόγου μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, καθώς και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα Κύπρος, εξακολουθούν να αποτελούν προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνικών-τουρκικών σχέσεων.

  • Στα Δυτικά Βαλκάνια, προωθούμε ισχυρές διμερείς σχέσεις και μια δέσμευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της επίλυσης των παλιών διαφορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Έχουμε προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διακανονισμού με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Οι άνθρωποι στη χώρα μου αγωνίζονται κάθε μέρα, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν τις κρίσεις και να ανακτήσουν την ελπίδα.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, υποστηρίζουν όσους χρειάζονται περισσότερο, εκείνους που εγκαταλείπουν ζώνες συγκρούσεων.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, διεκδικούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους μοίρα.

Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα των ανθρώπων που επιμένουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, για την ανθρωπιά και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας καθοδηγεί, στη λήψη αναγκαίων μέτρων, προς ένα ασφαλέστερο κόσμο με ευημερία για τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές που θα ζήσουν σε αυτόν.

Ευχαριστώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ