1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας - iefimerida.gr

1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα, Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, τρώμε λαχανικά όσο τραβάει η ψυχή μας. Είναι η παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας, η οποία αποκλείει το κρέας και το ψάρι.


Οι χοτροφάγοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά είδη, ενώ υπάρχει ακόμη και η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.
Ενα ερώτημα τίθεται από όσους δεν έχουν σχέση με τη χορτοφαγία: πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός την έλλειψη πρωτείνης αφού δεν τρώμε κρέας και ψάρι; Παίρνει αρκετό σίδητο και βιταμίνη Β12 ένας χορτοφάγος; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί κάποιος να τρώει ρεβύθια, κουκιά, μαύρα φασόλια κλπ.
Πράγματι, όταν κάποιος συνδιάζει στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια ημέρα τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και ένα φρούτο τότε δεν έχει καμία έλλειψη από καμία βιταμίνη. Οι γιατροί συνιστούν να μην γίνονται τα παιδιά χορτοφάγοι αλλά για τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας φόβος, αντίθετα.
Πράγματι, για τους ενήλικες η χορτοφαγία ενίοτε επιβάλλεται. Οσοι υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα το να σταματήσουν το κρέας ή να το μειώσουν δραστικά ωφελεί τις αρτηρίες. Περισσότερες φυτικές ίνες και λαχανικά προστατεύουν την καρδιά αλλά και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν 15-20% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον μέσο όρο. Τα άτομα αυτά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, πίνουν λιγότερο, δεν καπνίζουν και αθλούνται, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί να κάνουν καλύτερη ζωή.
Ωστόσο, η χορτοφαγία από μόνη της δεν αποτελεί ριζική ασπίδα στον καρκίνο, επισημαίνουν οι γιατροί. Παρότι η χορτοφαγία μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρκίνο του εντέρου και του στήθους, εντούτοις, όταν οι χορτοφάγοι τρώνε πολύ βούτυρο ή κρέμα γάλακτος οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας έρχεται απευθείας από τις ΗΠΑ. Υιοθετήθηκε το 1977 από την χορτοφαγική εταιρεία της βόρειας Αμερικής NAVS, για να αναπτύξει τη χαρά, την συμπαράσταση και την καλή ζωή.
Πληροφορίες στο σάιτ www.cancer.be, αναφέρουν ότι το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά είναι η αιτία εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του πνεύμονος, του παγκρέατος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ