Οι Βάσκοι αυτονομιστές δήλωσαν πως σταματούν την ένοπλη δράση τους [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι Βάσκοι αυτονομιστές δήλωσαν πως σταματούν την ένοπλη δράση τους [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από σχεδόνμισό αιώναβίαιουαγώνα γιαανεξαρτησίατων Βάσκωνστην Ισπανίακαι τη Γαλλία,η αυτονομιστικήοργάνωση ΕΤΑκήρυξε μονομερώςτέλος στην «ένοπληεκστρατεία» λέγοντας ότιθέλησε να επωφεληθεί απόμια ιστορικήευκαιρία για να βρεθεί μια δίκαιη καιδημοκρατική λύση» στο πρόβλημα. της «

Η ανακοίνωση τηςομάδαςτουςήρθε με τη μορφήμιας γραπτής δήλωσηςκαι ένα συνοδευτικόβίντεο που στάλθηκαν στην εφημερίδαThe New YorkTimesκαιτο δίκτυο BBCστο Λονδίνο. Ηδήλωση αυτή βάζει τέρμα στην ένοπλη δράσητης ΕΤΑ, η οποίαέχει διαρκέσει περισσότερο από40 χρόνια και 800. προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από ανθρώπωνΗ ανακοίνωση έρχεται μετά την έκκλησηπρος την ΕΤΑ απόπουσυναντήθηκαν στοΣαν Σεμπαστιάν, τη Δευτέρα.Οιδιαπραγματευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Κόφι Ανάν, πρώηνγενικός γραμματέαςτων ΗνωμένωνΕθνών,ανέφεραν σεδήλωσή τουςότι « την ομάδα των διαπραγματευτών για την ειρήνη, ήρθε η ώρα να τελειώσει η τελευταία ένοπλη αντιπαράθεση στην Ευρώπη».

ΕΤΑ σύμφωνα με μιαανεπίσημη μετάφρασητουαρχικούισπανικού κειμένου.«Σε απάντηση στη βία και την καταπίεση, ο διάλογος και η συμφωνία θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή» δήλωσε η «Η αναγνώριση της βασκικής πατρίδας και ο σεβασμός της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να υπερισχύσουν από την προσπάθεια επιβολής. Αυτή είναι η επιθυμία των Βάσκων πολιτών»

Στο βασικό σημείο της δήλωσης αναφέρεται: «Η ΕΤΑ αποφάσισε την οριστική παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της. Η ΕΤΑ ζητά από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας να ανοίξει μια διαδικασία άμεσου διαλόγου με στόχο την επίλυση των επιπτώσεων της σύγκρουσης και, συνεπώς, το τέλος της ένοπλης αντιπαράθεσης».

«Τέλος, η ΕΤΑ καλεί την βασκική κοινωνία να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις για να δημιουργηθεί μια κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας».

Αλλάζουν οι τρόποι μεν, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος και φαίνεται στο τέλος του βίντεο οπού τα μέλη της ΕΤΑ φωνάζουν: «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων συνεχίζεται!»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ