Νεκρός ο Καντάφι - Τέλος εποχής στη Λιβύη [βίντεο] - iefimerida.gr

Νεκρός ο Καντάφι - Τέλος εποχής στη Λιβύη [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των επαναστατών της Λιβύης επιβεβαίωσε και επίσημα χτες ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός.

Νεκρός ο Καντάφι - Τέλος εποχής στη Λιβύη [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου αφού ενημέρωσε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για τον θάνατο του Καντάφι δήλωσε: «Τώρα ο λαός της Λιβύης μπορεί να ξεκινήσει να χτίζει την χώρα και τη δημοκρατία».

Επίσης ανακοινώθηκε πως το πτώμα του Καντάφι θα μεταφερθεί στη Μιζράτα για να ταφεί σύμφωνα με τα μουσουλμανικά ήθη.

Στις μάχες που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Ζωντανός συνελήφθη στη Σύρτη ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος Ιμπραήμ Μούσα. Ο γιος και «φωνή» του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται, ενώ το BBC μεταδίδει ότι νεκρός είναι και ο γιος του Καντάφι, Μοτασίμ.

Παράλληλα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι κυκλοφόρησε και φωτογραφία του Λίβυου που εικάζεται ότι σκότωσε τον Καντάφι να κρατά χρυσό πιστόλι και να αποθεώνεται από το πλήθος

Νεκρός ο Καντάφι - Τέλος εποχής στη Λιβύη [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Τι δηλώνουν για τον θάνατο του Καντάφι διεθνείς ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είπε «Το σήμερα ανήκει στο λαό της Λιβύης. Είναι το τέλος της δικτατορίας του Καντάφι. Σηκώθηκε το σκοτεινό πέπλο της τυραννίας. Ο θάνατος του Καντάφι είναι ημερομηνία ορόσημο για την Λιβύη»

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε τους μαχητές όλων των πλευρών να καταθέσουν τα όπλα και τόνισε: «Είναι σαφές ότι αυτή η ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα μετάβασης για τη Λιβύη»

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε ο πρόεδρος της Κομισσιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος κάλεσε εκ μέρους της ΕΕ τη μεταβατική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις ευρείας συμφιλίωσης και σε δήλωσή του ανέφερε:«Ο αναφερόμενος θάνατος του Καντάφι σημειώνει το τέλος μίας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, από την οποία οι Λίβυοι υπέφεραν για πολύ».

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε:«Τώρα οι Λίβυοι έχουν περισσότερες ελπίδες να χτίσουν μία δυνατή και δημοκρατική Λιβύη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ είναι υπερήφανος: «Βοηθήσαμε τα λαό της Λιβύης».

Οι τελευταίες ώρες του Καντάφι

Σύμφωνα με σύνθεση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters ο 69χρονος πρώην ηγέτης πιθανά προσπάθησε σήμερα τα ξημερώματα να διαφύγει από το κρησφύγετο του κοντά στη γενέτειρά του Σύρτη με ένα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων, όντας ήδη τραυματισμένος στα πόδια μετά από πολυήμερες μάχες. Το κονβόι σταμάτησαν ΝΑΤΟικές δυνάμεις που το βομβάρδισαν με αεροπλάνα και ακολούθησαν μάχες με δυνάμεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που κράτησαν πιθανά περίπου 3 ώρες.

Κάποιοι λένε πως ο Καντάφι εντοπίστηκε να κρύβεται σε υπονόμους, ωστόσο το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει πως έκανε αεροπορική επίθεση σε κονβόι και χτύπησε δύο οχήματα, αλλά ότι δεν ήταν ενήμεροι αν επιβάτης ήταν ο Καντάφι ή όχι.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Καντάφι αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος και υπέκυψε στα τραύματά του νωρίς σήμερα το μεσημέρι. Παρών εικάζεται πως ήταν την ώρα της σύλληψης του πατέρα του και ο γιος του Καντάφι Σαλίφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος και έφερε σοβαρλα τραύματα.

Ωστόσο Λίβυοι εξεγερμένοι που συμμετείχαν στις μάχες της Σύρτης δεν αναφέρουν ότι είδαν τον Καντάφι να σκοτώνεται σε μάχη.

Εικόνες: AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ