Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H οικονομία τέθηκε επί τάπητος στην ολιγόλεπτη συνάντηση (τη δεύτερη κατά σειρά) που είχαν μέσα σε λίγες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στο επίσημο δείπνο που δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο προς τιμήν των αρχηγών κρατών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σύστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα λέγοντάς της: «Αυτός είναι που έχει κερδίσει απανωτές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ συστήθηκαν μεταξύ τους και οι σύζυγοι των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία που είχαν Ομπάμα και Τσίπρας διήρκεσε δύο με τρία λεπτά, ήταν σε εγκάρδιο κλίμα και ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ελληνα πρωθυπουργό όσα τού είχε πει κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στις μεταρρυθμίσεις και για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη. Σύντομη αναφορά μεταξύ των δυο ανδρών έγινε στο προσφυγικό αλλά και στο κυπριακό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η κουβέντα των δύο ηγετών, παρότι ολιγόλεπτη, κάποια στιγμή έγινε και πιο... προσωπική, με τον πρόεδρο Ομπάμα να λέει ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά για διακοπές στην Ελλάδα.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ομπάμα μέσα σε λίγες ώρες. Είχε προηγηθεί το σύντομο τετ α τετ των δύο ανδρών στο γεύμα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στους ηγέτες οι οποίοι μετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Good job Alexis, congratulations»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Μπάρακ Ομπάμα, στο πρώτο τετ α τετ πλησίασε το τραπέζι του Αλέξη Τσίπρα και αφού αντήλλαξαν χειραψία και χαμόγελα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έδωσε και διά ζώσης συγχαρητήρια στον Ελληνα πρωθυπουργό για τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που είχε κάνει και τηλεφωνικώς την επαύριο των εκλογών.

«Good job Alexis, congratulations», φέρεται να του είπε ο Μπάρακ Ομπάμα Ο Αλέξης Τσίπρας τον ευχαρίστησε θερμά για τα καλά του λόγια και η σύντομη στιχομυθία τους έληξε με ένα «see you later» που είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 0
Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 1


Ο Αλέξης Τσίπρας στο γεύμα του Μπαν Κι Μουν


Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο γεύμα. Οι δύο ηγέτες αντάλλασσαν «παγωμένα» βλέμματα...

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 2
Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 3

Συνάντηση με τον Εντι Ράμα

Ο κ. Τσίπρας, νωρίτερα, είχε συνάντηση και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα, μετά συζύγων -Τι είπαν, όλο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 4


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπάρακ Ομπάμα Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ