Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] - iefimerida.gr

Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του από την Παρασκευή, όταν η NASA προανήγγειλε μεγάλες αποκαλύψεις για τον Αρη. Και δεν απογοήτευσε.

Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε πως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν βέβαιη η ύπαρξη νερού που ρέει σε υγρή μορφή στον Αρη, κάτι που τροφοδοτεί τις εικασίες ότι θα μπορούσε να υπάρχει ζωή στον πλανήτη. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι στην επιφάνεια του Αρη υπάρχει και παγωμένο νερό.

Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η NASA βρήκε αποδείξεις ένυδρων αλάτων, που προκαλούνται από αλμυρό νερό, χρησιμοποιώντας τεχνικές υψηλής ανάλυσης εικόνων. Τα άλατα βρίσκονται σε «σκιές» που σχηματίζονται στις πλαγιές του πλανήτη, κατά τους καλοκαιρινούς του μήνες.

Αυτές οι σκούρες ραβδώσεις μήκους 100 μ. θεωρείται ότι σχηματίστηκαν από τρεχούμενο νερό. Πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν ένυδρα άλατα σε αυτές τις πλαγιές, που ενισχύουν την αρχική τους υπόθεση ότι πράγματι οι ραβδώσεις σχηματίστηκαν από νερό σε υγρή μορφή.

Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Βρήκαν νερό στον Αρη! -Τα νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι ερευνητές της NASA, με επικεφαλής τον Lujendra Ojha του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", βασίστηκαν στις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο δορυφόρος MRO σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και δείχνουν τα σημάδια που φαίνεται να έχουν αφήσει τα περιοδικά ρυάκια. Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Τα ευρήματα έχουν διπλή σημασία, καθώς πέρα από την ένδειξη ότι μπορεί να υπήρξε ή να υπάρχει κάποιας μορφής ζωή στον Αρη, το νερό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του 'Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Ο 'Αρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρης NASA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ