Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα - iefimerida.gr

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ νόστιμη και χορταστική όσο ένα γεύμα.

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 κιλό πατάτες
  • 4 πράσα, το λευκό μέρος
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο μαϊντανό
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 1,5 λίτρο ζωμό κότας
  • 25 cl κρέμα γάλακτος
  • 2 φέτες ψωμί, μόνο η ψίχα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλύνετε καλά τα πράσα και κόψτε τα λεπτά
  • Κόψτε τις πατάτες σε κύβους
  • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό
  • Σε μια κατσαρόλα, ασπρίστε τα πράσα και το κρεμμύδι σε 40 γραμμάρια από το βούτυρο
  • Αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά
  • Προσθέστε τις πατάτες και στη συνέχεια το ζωμό κότας και την κρέμα γάλακτος
  • Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • Ανακατεύετε που και που
  • Στο μεταξύ κόψτε το ψωμί σε κύβους και βάλτε το σε τηγάνι να χρυσίσει με 20 γραμμάρια βούτυρο
  • Βγάλτε το, αφήστε το σε χαρτί κουζίνας
  • Σε ένα μίξερ ή μπλέντερ περάστε τη σούπα και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο
  • Λιώστε τα λαχανικά για 1 λεπτό
  • Δοκιμάστε από αλάτι και προσθέστε αν χρειάζεται
  • Την ώρα που σερβίρετε, βάλτε τη σούπα σε σουπιέρα, από πάνω τον μαϊνταντό
  • δίπλα τους κύβους ψωμιού
  • Αφήστε τους καλεσμένους σας να φάνε όσο επιθυμούν!
Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 0

Αν θέλετε να αποφύγετε το ψωμί, μπορείτε να ψήσετε κουκουνάρι ή φυστίκια σε ένα τηγάνι και να τα προσθέσετε:

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 1

Είναι μια διάσημη σούπα και στη Γαλλία έχει και όνομα, λέγεται σούπα Parmentier.
Πήρε το όνομά της από έναν εφευρέτη αγρονόμο που έζησε στην Γαλλία, στην εποχή του Λουδοβίκου 16ου και έκανε δημοφιλή την καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα.
Εδώ, τον βλέπετε να προσφέρει λουλούδια πατάτας –σε πίνακα εποχής- στον έκθαμβο Λουδοβίκο 16ο και στην αυλή του.

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 2

Σε πολλούς πίνακες ο Parmentier εικονίζεται με τα φυτά που επέβαλε στη Γαλλία, άγνωστα ως τότε:

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 3


Ο γαλλικός θρύλος λέει ότι οι χωρικοί ήταν καχύποπτοι με την καλλιέργεια πατάτας και ο Parmentier έκλεισε μια μεγάλη ποσότητα σε μια αποθήκη και διέταξε το στρατό να την φρουρεί. Τότε οι χωρικοί την έκλεψαν, την καλλιέργησαν και από τότε την έκαναν βασικό συστατικό στη διατροφή τους.
Ιδια ιστορία με αυτή που μας μαθαίνουν στο σχολείο για τον Καποδίστρια…

Το όνομα του Parmentier έχει πάρει η διάσημη σούπα, με βάση την πατάτα:

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 4

Αλλά και ένα ωραίο πιάτο, που λέγεται hashis parmentier. Περιέχει ό,τι έμεινε από το κρέας και από πάνω βάζουμε πουρέ πατάτας. Ολο μαζί στο φούρνο χρυσίζει, κάτι σαν παστίτσιο αλλά αντί για μπεσαμέλ, έχει πουρέ.

Σούπα λαχανικών, παχιά, με κρέμα | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή σούπα λαχανικών παχιά κρέμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ