Ζακ Ντελόρ: «Να σωθεί η Ελλάδα για να σωθεί και το ευρώ» - iefimerida.gr

Ζακ Ντελόρ: «Να σωθεί η Ελλάδα για να σωθεί και το ευρώ»

Ζακ Ντελόρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία κριτική κατά του ΔΝΤ άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στη Le Monde. Ο Γάλλος πολιτικός ζητά τη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη για να σωθεί και το ευρώ, και θεωρεί πως είναι καλύτερο να αποχωρήσει από την Ευροζώνη η Σλοβακία και η Φινλανδία!

Ο Ζακ Ντελόρ είναι σαφής: «Η σωτηρία της Ελλάδας αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία του ευρώ». Ενδιαφέρουσα όμως είναι η άποψή του για τον τρόπο με τον οποίο Μοι Δύση και το ΔΝΤ «σώζουν» τις υπό κατάρρευση χώρες: «Μαθαίνουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικώς υγιείς».

Η πρόταση του Ζακ Ντελόρ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η εξής: «Θα έπρεπε να θέσουν τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις σε μια τάξη, να τις αναπτύξουν με λογικό κόστος, να αποδώσουν στους Ελληνες τον πλούτο που τους αντιστοιχεί, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να τις πουλήσουν την κατάλληλη στιγμή. Αυτό λέει η κοινή λογική».

Ο Ζακ Ντελόρ συμμερίζεται τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ, να αλλάξει η ευρωπαϊκή Συνθήκη και να προβλέπεται η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ. Αυτή η χώρα όμως να μην είναι η Ελλάδα, αλλά η Σλοβακία και η Φινλανδία!

Ο λόγος είναι η απροθυμία των δύο χωρών να βοηθήσουν την Ελλάδα. Φοβούμενος τις συνέπειες για την κοινή εσωτερική πολιτική της Ευρώπης ο Ζακ Ντελόρ προειδοποιεί: «Η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή και θυμίζει τη δεκαετία του 1930. 'Ερπων εθνικισμός, επιθετικός λαϊκισμός, φόβος για την παγκοσμιοποίηση, όλα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ