Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες - iefimerida.gr

Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την άφιξη του στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα, όπως συνηθίζει, ήταν ιδιαίτερος εκδηλωτικός, καθώς αγκάλιασε και φίλησε τόσο τον Ελληνα Πρωθυπουργό όσο και με Νίκο Παππά που τον συνόδευε.

Εν συνεχεία ο κ.Τσίπρας μαζί με τον κ.Γιούνκερ κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα που θα διεξαγόταν η συνάντηση τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ανδρών, που διήρκεσε 50 λεπτά, συζητήθηκαν επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά θέματα, τα οποία προτάθηκαν από την Κομισιόν, ενώ συμφωνήθηκε πως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, επί τάπητος τέθηκαν όσα σημείωσε ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή συγχαρητηρίων προς τον Αλέξη Τσίπρα, για την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης και ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, Μάρτεν Φερβέι.

Λίγο αργότερα, προσερχόμενος για τη Σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Η Ευρώπη χρειάζεται πρώτα από όλα μοίρασμα των βαρών, των ικανοτήτων και των ευθυνών», αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών.

Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr 0
Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr 1
Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr 2
Νέα φιλιά Γιούνκερ στον Τσίπρα – Τι είπαν για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr 3

Ορμπαν: Αν δεν μπορεί η Ελλάδα, να αστυνομεύσουν άλλοι τα σύνορά της

Αίσθηση δημιούργησε η δήλωση που έκανε ο Βίκτορ Ορμπαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να προτείνει ουσιαστικά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες.

«Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της πρέπει να ζητήσουμε ευγενικά, από τη στιγμή που είναι κυρίαρχη χώρα, να επιτρέψει σε άλλες χώρες να αστυνομεύσουν τα σύνορα», είπε ο Ορμπαν, σημειώνοντας ακόμη ότι αν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα περιέλθει σε χάος. «Δεν σφραγίζουμε τα εξωτερικά σύνορα, υπάρχουν σημεία στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να μπουν νόμιμα στην Ουγγαρία», είπε επίσης, σε ό,τι αφορά τη χώρα του, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ευρώπης με τους Γερμανούς, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

H Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε πως οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να βάλουν μία τάξη στην κατάσταση με προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξη χωρών όπως η Τουρκία. «Θα ήταν εντελώς λάθος για την Ευρώπη να πούμε ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε. Ο Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ανάγκη βασικά αγαθά και τόνισε πως η Υπατη Αρμοστεία έχει απελπιστική ανάγκη από κονδύλια, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει περισσότερα χρήματα. «Αν κάποιες χώρες δεν είναι πρόθυμες για αυτό, ρισκάρουμε να έχουμε άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Στις δηλώσεις του, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια των χωρών προέλευσης αλλά και τους ενδιάμεσους σταθμούς των προσφύγων, το ταχύτερο δυνατό. Σε ερώτηση για το αν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα της Συρίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι θα εξερευνηθεί κάθε δυνατός δρόμος για να βρεθεί μία λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Γιούνκερ Βρυξέλλες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ