Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εκθαμβωτικά φορέματα, λεπτές βεντάλιες και σφιχτούς κορσέδες, οι πρώτοι γνωστοί άνδρες τραβεστί εμφανίζονται σε μια συλλογή από vintage φωτογραφίες του 19ου αιώνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο littlethings.com δείχνουν την αθέατη πλευρά των «δαχτυλοδεικτούμενων» μελών της αυστηρής βικτωριανής κοινωνίας.

Οπως σημειώνεται στις λεζάντες των φωτογραφιών «αν και δεν είναι γνωστή η αληθινή τους ταυτότητα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο με το να ντύνονται έτσι σε εποχές μηδενικής ανοχής»

Παραπάνω από έναν αιώνα πριν η Κέιτλιν Τζένερ και η Λαβέρν Κοξ κάνουν τεράστια βήματα για τα δικαιώματα των διαφυλικών, κάποιοι άνδρες έκαναν καριέρα ως drag queens, ενώ άλλοι επιχείρησαν να ζήσουν σαν γυναίκες σε έναν κόσμο όπου ακόμα και το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν παράνομο.

Η ετυμολογία της φράσης «drag queen» είναι αμφίβολη, αλλά πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η φράση επινοήθηκε το 1800 ως σημείο αναφοράς για τη φούστα με κρινολίνο. Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι τεράστιες φούστες με κρινολίνο «σέρνονταν» (=drag) στο έδαφος.

Ενώ πολλά από τα μοντέλα των φωτογραφιών, δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ένα από αυτά ξεχωρίζει.

Πρόκειται για την Λίλι Ελμπε, που απεικονίζεται με το έξωμο φόρεμα και τις μπούκλες να κυματίζουν γύρω από το πρόσωπό της να κρατάει χαριτωμένα τη βεντάλια της. Και ενώ, στον περισσότερο κόσμο, η Λίλι φαινόταν μία πανέμορφη γυναίκα, οι κοντινοί της άνθρωποι γνώριζαν ότι ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γεννήθηκε άνδρας και υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ιστορία της απαθανατίζεται σε μια νέα ταινία με τίτλο «The Danish Girl» που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο χρόνο.

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Λίλι γεννήθηκε ως Εϊναρ Μότζενς Βέτζενερ στη Δανία το 1882 και στο τέλος της εφηβείας του, γράφτηκε στη βασιλικό Δανική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κοπεγχάγη, όπου συναντήθηκε με την επίσης καλλιτέχνη Γκέρντα Γκότλιεμπ

Οι δυο τους έβγαιναν για μερικά χρόνια και παντρεύτηκαν το 1904, όταν ο Εϊναρ ήταν 22 ετών. Η Γκέρντα υποστήριξε την ανάγκη του άντρα της να ζήσει ως γυναίκα μέσω διαδοχικών χειρουργικών επεμβάσεων στο θηλυπρεπές σώμα του, μέχρι που μία από αυτές τελικά αποδείχθηκε μοιραία, όταν πήγε στραβά μια άκρως πειραματική διαδικασία για μεταμόσχευση μήτρας, στην οποία υποβλήθηκε.

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται επίσης άλλα δυο γνωστά ιστορικά πρόσωπα, ο Γουίλιαμ Τζούλιαν Ντάλτον, γνωστός στο κοινό του ως Τζούλιαν Ελτιντζ και ο Μπρίγκχαμ Μόρις Γιάνγκ, με το alter ego του Μαντάμ Πατρινί.

Σε αντίθεση όμως με την Λίλι Ελμπε, οι δύο άνδρες έπαιζαν τις γυναίκες ως ηθοποιοί και διασκεδαστές, στη σκηνή και στη μεγάλη οθόνη.

Ο Μπρίγκχαμ, ο οποίος πέθανε το 1931 σε ηλικία 77 ετών, ήταν ξεχωριστός ως γιος του Μπρίγκχαμ Γιάνγκ, που ήταν ένας από τους ηγέτες των Μορμόνων και έχει δώσει το όνομα του σε ένα πανεπιστήμιο στη Γιούτα. Ο γιος του ωστόσο έγινε cross dressing τραγουδιστής με το ιταλικό ψευδώνυμο Μαντάμ Πατρινί την περίοδο 1885-1900 μετά την επιστροφή του από τις αποστολές των Μορμόνων στη Χαβάη. Μάλιστα η φωνή του ήταν τόσο πειστική που κανείς δεν καταλάβαινε ότι ήταν άνδρας.

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Από την άλλη, ο Ελτιντζ από τη Μασαχουσέτη, έκανε μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο, μετά το ντεμπούτο του ως κοριτσάκι πάνω στη σκηνή στην ηλικία των 10 ετών. Περιόδευσε σε όλο τον κόσμο και έπαιξε ακόμα και με τον Ροδόλφο Βαλεντίνο το 1920 στην ταινία «An Adventuress».

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Εκτός σκηνής όμως, ο Ελτίντζ ήταν ένας πολύ μάτσο άνδρας που κάπνιζε πούρα και έμπλεκε σε καυγάδες. Πέθανε το 1941 σε ηλικία 59 ετών με την επιτυχία του στο απόγειό της, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται μία από τους πιο διάσημες drag queens του 20ου αιώνα.

Και ενώ οι άνδρες που ντύνονταν γυναίκες ήταν δημοφιλές σόου στη σκηνή, στο δρόμο ήταν ένα διαφορετικό θέμα.

Το 1800, επειδή κανένας νόμος δεν απαγόρευε ρητά το «cross-dressing» και ως εκ τούτου δεν έβρισκαν δικαιολογία σύλληψης τους, οι άνδρες που ντύνονταν δημοσίως γυναίκες συνήθως συλλαμβάνονταν για «ληστεία» ή για «πορνεία»

Γεγονός που καθιστά τη συμπεριφορά του Φρέντρικ Παρκ και Ερνεστ Μπόλτον ακόμα πιο τολμηρή. Οι δυο τους συγκλόνισαν το βικτοριανό Λονδίνο, κυκλοφορώντας στο δρόμο ντυμένοι ως Φάνι και Στέλλα.

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Αυτοί ήταν και οι πρώτοι άνδρες που κυκλοφόρησαν στους δρόμους με γυναικεία ένδυση και οδηγήθηκαν στη διαβόητη δίκη, 20 χρόνια πριν τη δίκη του Οσκαρ Ουάιλντ που σκανδάλισε τη Βρετανία του 19ου αιώνα.

Οπως επεσήμανε στην εφημερίδα Guardian ο θεατρικός συγγραφέας Γκλεν Τσάντλερ, ο οποίος έφερε την ιστορία της Φάνι και της Στέλλας στη σκηνή τον Μάιο του τρέχοντος έτους: «Φέρνουμε τους ανθρώπους πίσω στο 1871 και τους υπενθυμίζουμε ότι τότε θα μπορούσε κάποιος να πάει στη φυλακή απλά επειδή είναι γκέι»

Σημείωσε, ωστόσο ότι «Το λυπηρό είναι ότι πίστευαν πραγματικά ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και περίμεναν μια αλλαγή στο νόμο, αλλά στη συνέχεια μέσα σε δύο δεκαετίες έγινε η δίκη του Οσκαρ Ουάιλντ και χρειάστηκαν άλλοι δύο αιώνες επιπλέον για να δει ο κόσμος κάποια αλλαγή»

Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Οι άντρες που ντύνονταν γυναίκες: Αληθινές ιστορίες των Drag Queens της Βικτωριανής εποχής [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ