WS Journal: Οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιστοί στον Τσίπρα - iefimerida.gr

WS Journal: Οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιστοί στον Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τα στραβοπατήματα, τα λάθη και τις αβελτηρίες, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επανέλθει στην εξουσία υποσκελίζοντας τη ΝΔ. Αυτό οδηγεί αναπόδραστα σε κάποια συμπεράσματα για το νέο πολιτικό χάρτη της Ελλάδας.

Η WS Journal καταγράφει αυτές τις αλλαγές και οδηγείται σε δύο βασικά συμπεράσματα την επαύριο των εκλογών. Ο 41χρονος Τσίπρας δείχνει να απολαμβάνει ακόμη υψηλή δημοτικότητα, σημειώνει η εφημερίδα, παρά το ταραχώδες επτάμηνο της πρωθυπουργικής θητείας του που ήταν γεμάτο εντάσεις, συγκρούσεις και ανατροπές δεδομένων. Ο ίδιος ο Τσίπρας δήλωσε από μικροφώνου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Επί του παρόντος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και η επίσημη Ευρώπη αισθάνονται καθησυχασμένοι με την επανεκλογή Τσίπρα, με δεδομένο όμως ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του ότι θα ακολουθήσει τις επιταγές του προγράμματος. Για τους Ευρωπαίους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη απειλή ως αντιπολίτευση παρά ως κυβέρνηση.

Κι όμως, υπάρχει και η άλλη «ανάγνωση»: από τη νέα κυβέρνηση θα λείψουν ξανά τα κεντρώα και φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει εκ νέου να πορευτεί με τον Πάνο Καμμένο των ΑΝΕΛ, άρα δεν λείπουν οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές για ό,τι έχει μείνει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως ότι αρχικά ο Τσίπρας θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αλλά σε βάθος χρόνου, η εφαρμογή του προγράμματος θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε να αναδυθούν δυνάμεις στο εσωτερικό του που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Άρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι εγγυημένη.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence, σημειώνει: «Το ζήτημα της κυριότητας του προγράμματος παραμένει άλυτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν προσωπικό με εμπειρία σε κυβερνήσεις και η ψήφιση των νόμων στο κοινοβούλιο μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερη δουλειά από την εφαρμογή των νόμων».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας του αποτελέσματος των εκλογών είναι ότι η νέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαφώς πιο πιστή στον Τσίπρα. Η WS Journal γράφει ότι πλέον έχουν φύγει εκείνα τα πρόσωπα που κρατούσαν σκληρή στάση έναντι των δανειστών. Δεν θα υπάρχουν πλέον ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης και τα λοιπά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

Το άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να «διαβάσουν» τις κάλπες, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν λόγο για κλειστή μάχη. Ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραδέχεται πως: «Ο Τσίπρας αναδεικνύεται στο ανερχόμενο αστέρι στο εσωτερικό της χώρας. Έχει αποδείξει πως είναι ισχυρός στο κόμμα του και στη χώρα».

Από την άλλη, είναι εμφανής και η αντιπάθεια της πλειοψηφία των Ελλήνων προς τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα που κατηγορούνται ότι ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Τρανό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρίζος που μένει στην Ηλιούπολη και ανήκει στη λεγόμενη μεσαία τάξη: «Είναι λυπημένο, αλλά όχι απογοητευμένος. Ο Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε. Τουλάχιστον δεν λέει ψέματα όπως οι προηγούμενοι».

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις περισσότερες δυνάμεις του από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Δεν επλήγη από την επτάμηνη θητεία του, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες επέλεξαν να σεβαστούν απόλυτα τον Τσίπρα παρά τις όποιες αποτυχίες του. Η πλειοψηφία που έχει στη Βουλή είναι ισχνή και μένει να φανεί αν θα έχει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Ο κ. Κουλουμπής, προσθέτει: «Ο Τσίπρας ενδέχεται να έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ