Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο] - iefimerida.gr

Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εξαναγκάζοντας 35.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως σε μία ζωή που δεν επιλέγουν. Από αυτούς τα 14.000.000 είναι αιχμάλωτοι στην Ινδία, σύμφωνα με το Iδρυμα Free Walk.

Το εμπόριο των σκλάβων του είναι μακραίωνη πρακτική, αλλά η σύγχρονη ενσάρκωση της στην Ινδία έχει Βρετανικές ρίζες. Συγκεκριμένα, όταν Βρετανοί στρατιώτες και υπάλληλοι άρχισαν να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά σύφιλης τον 19ου αιώνα, οι αποικιακοί διαχειριστές ψήφισαν σχετικό νόμο και δημιούργησαν ελεγχόμενες περιοχές για πληρωμένο σεξ για τους Βρετανούς στρατιώτες.

Οι Ινδές γυναίκες μεταφέρθηκαν στην περιοχή και υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις υγείας. Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να παντρευτούν ή να έχουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Σήμερα, το 90% της εμπορίας ανθρώπων στην Ινδία συμβαίνει στην εγχώρια αγορά και όχι σε διασυνοριακό επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διακινητές δελεάζουν παιδιά ή νεαρούς ενήλικες από χωριά της υπαίθρου για να έρθουν στην πόλη με την υπόσχεση καλά αμειβόμενης εργασίας.

Στη συνέχεια, τα θύματα παραδίδονται σε ανθρώπους και γίνονται κυριολεκτικά σκλάβοι τους. Ορισμένα θύματα εργάζονται χωρίς αμοιβή ως υπηρέτριες νοικοκυριών. Αλλα κάνουν αναγκαστικούς γάμους με αγνώστους, ή καταναγκαστική εργασία στην εξόρυξη και τους γεωργικούς τομείς. Αλλα ακόμα πιο άτυχα θύματα, πωλούνται σε οίκους ανοχής.

Το ινδικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο έχει περιορισμένους πόρους και δικά του προβλήματα διαφθοράς να αντιμετωπίσει, έχει μικρό αντίκτυπο στην εμπορία ανθρώπων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η αστυνομία χειρίζεται μόνο 720 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο από το 2014.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC) αναφέρει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί περίπου το ήμισυ της εμπορίας ανθρώπων στην Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των γυναικών στην πορνεία στην Ινδία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 εκατομμύρια, πολλές εκ των οποίων είναι παιδιά. Αυτά τα θύματα σεξουαλικής εμπορίας ανηλίκων ζουν σε άθλιες συνθήκες στις «συνοικίες με τα κόκκινα φώτα» των μεγάλων πόλεων και εξυπηρετούν πολλούς πελάτες την ημέρα.

Η Καλκούτα είναι ο παγκόσμιος κόμβος της καταναγκαστικής πορνείας. Οι «συνοικίες με τα κόκκινα φώτα» της πόλης, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και ως εκ τούτου ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12.

Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιες γειτονιές όπου οι άνδρες χαζεύουν ανάμεσα στα μισοδιαλυμένα κτίρια και οι γυναίκες και τα κορίτσια περιμένουν στις πόρτες και να χαιρετήσουν και να υποδεχθούν τους πελάτες.

Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ωστόσο το επάγγελμα αυτό δεν είναι επιλογή τους. Το σώμα και το μέλλον τους δεν τους ανήκουν. Οι περισσότερες έχουν εξαπατηθεί, χτυπηθεί, βασανιστεί, βιαστεί, ενώ απειλούνται με περαιτέρω ξυλοδαρμούς, ακρωτηριασμό ή και θάνατο, εάν προσπαθήσουν να δραπετεύσουν. Επιπλέον αν μία κοπέλα από αυτές μείνει έγκυος, το παιδί θα έχει την ίδια ακριβώς μοίρα με τη μητέρα του.

Δεν έχουν όμως όλες οι γυναίκες θύματα trafficking καταγωγή από την Ινδία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι διακινητές φέρνουν περίπου 15.000 ανθρώπους από το Νεπάλ στην Ινδία κάθε χρόνο και τους πουλάνε για καταναγκαστική εργασία ή πορνεία.

Αλλες χώρες προέλευσης περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η Ινδία έχει γίνει ένας προμηθευτής θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού.

Η κολοσσιαία βιομηχανία συνεχίζει χάρη στην υψηλή ζήτηση και κατά συνέπεια τις οικονομικά επικερδείς αποδόσεις. Σύμφωνα με τον Σιντάερτ Κάρα Διευθυντή του Προγράμματος για την Εμπορία Ανθρώπων και Σύγχρονης δουλείας στο Kennedy School of Government του Χάρβαρντ, ένας σκλάβος σεξ στη Βομβάη της Ινδίας αποφέρει στους διακινητές ένα κέρδος της τάξης των 13.000 δολαρίων το χρόνο.

Ινδία, η χώρα του trafficking: Τα μισά θύματα παγκοσμίως καταλήγουν εκεί [βίντεο] | iefimerida.gr 3

Οπως εξηγεί η Ρουτσίρα Γκούπτα, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Aple Aap στην Καλκούτα: «Πιστεύουμε ότι η πορνεία, η οποία είναι το αποτέλεσμα της σεξουαλικής εμπορίας, είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Από την πλευρά της προσφοράς είναι γυναίκες και κορίτσια που δεν έχουν επιλογές ζωής. Αλλά από την πλευρά της ζήτησης είναι οι προαγωγοί και οι πελάτες που έχουν πολλές επιλογές»

Η Apne Aap και άλλες παρόμοιες οργανώσεις εργάζονται για να εντείνουν τις νομικές συνέπειες για τους θύτες, να προστατεύσουν τα θύματα και να μειωθεί η ζήτηση για την ανήλικη πορνεία μέσω εκστρατειών εκπαίδευσης για άνδρες.

Εχουν όμως πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα παράνομη βιομηχανία στον κόσμο, μετά τα ναρκωτικά και το εμπόριο όπλων και ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου ανθρώπων συμβαίνει στην Ινδία, που σύντομα θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Αν η Ινδία θέλει να πάρει τη θέση της ως μια πραγματική παγκόσμια δύναμη και να διεκδικήσει την διάκριση της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου, τότε η κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου εντός των συνόρων της, πρέπει να γίνει μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ