Capital Economics: Πιθανό μετεκλογικό σενάριο η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Capital Economics: Πιθανό μετεκλογικό σενάριο η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα τελειώσει η ελληνική κρίση; Αν ναι, θα βοηθήσουν σε αυτό οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Η Capital Economics απαντά ευθαρσώς: η ελληνική κρίση δεν θα τελειώσει με τις εκλογές.

Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Σε αυτήν αναφέρεται ότι όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου μνημονίου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, ακόμη και μια φίλα προσκείμενη στη λιτότητα κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, βάσει του μνημονίου, δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας. Η δυναμική της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει υποβαθμιστεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Στις εκλογικές εκτιμήσεις της, η Capital Economics κάνει λόγο για θρίλερ ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι βέβαιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Πάντως, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Capital Economics θεωρεί πως το πιο πιθανό σενάριο αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, όμως σταδιακά θα ασκήσει πιέσεις για λιγότερη λιτότητα και άμεση ελάφρυνση χρέους. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών και το νέο πρόγραμμα δεν αποκλείεται ακόμη και να καταρρεύσει. Παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει, τα σενάρια για κυβέρνηση μεγάλου συνασπιμού με τη ΝΔ επιμένουν.

Μια κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα ήταν το πιο θετικό σενάριο για την Ελλάδα, ισχυρίζεται η Capital Economics

Η Capital Economics προειδοποιεί πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα καταρρεύσει, δεδομένων των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών που χωρίζουν τα δύο αυτά κόμματα. Όπως επισημαίνει, το πιο θετικό σενάριο για τη χώρα (αλλά όχι και το πιο πιθανό) θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού υπό τη ΝΔ, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Ποταμιού, για παράδειγμα.

Θα ήταν μια κυβέρνηση που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους δανειστές και στις αγορές. Ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του νέου μνημονίου. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμη και εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καταλήγει η Capital Economics.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Capital Economics εκλογές 2015 grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ