Φυτά και ζώα συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής - iefimerida.gr

Φυτά και ζώα συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Φυτά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είδη ζώων και φυτών, πολλά από τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε χτες στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 45%, μικροοργανισμοί αλλά και μεγάλοι θηρευτές, γίνονταν όλο και μικρότεροι με την πάροδο των γενεών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην κλιματική αλλαγή που σημειώθηκε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια- και συγκρίνεται με τη σημερινή- παρατηρήθηκε συρρίκνωση εντόμων, όπως τα μυρμήγκια, οι σφίγγες και τα σκαθάρια, κατά 50-75% μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Λίγο μικρότερη ήταν η συρρίκνωση που διαπίστωσαν σε θηλαστικά όπως οι σκίουροι και οι αρουραίοι.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα έντονες για τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως τα αμφίβια και τα ερπετά. Αύξηση ενός βαθμού Κελσίου, «μεταφράζεται» σε 10% αύξηση του μεταβολισμού τους, κάτι που κατά τους επιστήμονες έχει ως αποτέλεσμα περιορισμό του μεγέθους τους. Μέσα σε μόλις 20 χρόνια π.χ., ο κοινός βάτραχος συρρικνώθηκε αισθητά.

«Δεν πιστεύω ότι οι οργανισμοί θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που βγαίνοντας κανείς έξω, θα βλέπει ότι τα δέντρα ξαφνικά είναι μισά σε μέγεθος απ' ό,τι ήταν», δήλωσε στο Sky News η ερευνήτρια Τζένιφερ Σέρινταν, η οποία ειδικεύεται στη βιολογία διατήρησης. Όπως προσθέτει ωστόσο, η τάση για συρρίκνωση είναι αισθητή και μακροπρόθεσμα θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις καλλιέργειες, καθώς και για την πρόσβαση των υπολοίπων ειδών σε πηγές πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ