Τουρκία: «Είμαστε η δημοκρατία της μαϊμούς» - iefimerida.gr

Τουρκία: «Είμαστε η δημοκρατία της μαϊμούς»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει η τουρκική αγορά προϊόντων απομίμησης, τα κέρδη της οποίας αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ, διπλάσια από πέρυσι (3 δισ. για το έτος 2010) με αποτέλεσμα τουρκική εφημερίδα να θρηνολογεί ότι η Τουρκία έγινε «δημοκρατία της μαϊμούς».

Οι τσάντες είναι τα πιο συνήθη προϊόντα-μαϊμού που πωλούνται στην Τουρκία. «Οι πελάτες απαιτούν "επώνυμα" προϊόντα, δεν αγοράζουν τίποτε άλλο» λέει ένας ιδιοκτήτης εργαστηρίου τσαντών-μαϊμού, «Οι συνάδελφοι που κατασκευάζουν "μαϊμούδες" αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη δουλειά γιατι χρειάζονται λεφτά για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους».

Ο Ασάφ Σαβάς Ακάτ, καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναφέρει χαρακτηριστικά:«Υπάρχουν δύο ειδών αγορές "μαϊμού". Η μία είναι η αγορά με προϊόντα χαμηλής τιμής και ποιότητας, συνήθως από την Κίνα, που πωλούνται σε όλη την Τουρκία. Η δεύτερη αγορά που παρουσιάζει μεγάλη άνθιση είναι η "υψηλής ποιότητος" τσάντες που κατασκευάζονται εδώ και είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από τις γνήσιες και κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες δολάρια».

Μάλιστα, ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού με «μαϊμούδες» έχει βρει το κόλπο: « Σε μία τσάντα-μαϊμού, εάν αλλάξεις τρεις λεπτομέρεις από τη γνήσια και αποφύγεις το λογότυπο δεν μπορούν να σε κυνηγήσουν» και προσθέτει:«Είμαι καλός μουσουλμάνος. Πουλάω "μαιμούδες", αλλά ποτέ δεν λέω ψέμματα οτί είναι γνήσια προϊόντα».

Πάντως, η κυβέρνηση της Τουρκίας επισπεύδει την καταπολέμηση της αναπτυσσόμενης αγοράς των «μαϊμούδων» που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές, καλλυντικά, αξεσουάρ, φαρμακευτικά προϊόντα, υφάσματα και αλκοόλ, ελιές μαυρισμένες με γυαλιστικό παπουτσιών, ή μέλι νοθευμένο με κόλλα και παραφίνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ