Αντιδράσεις στη Γερμανία για το ενδεχόμενο να αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες - iefimerida.gr

Αντιδράσεις στη Γερμανία για το ενδεχόμενο να αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες

πολεμικό ναυτικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εσωτερική πολιτική διαμάχη τείνει να μετατραπεί στη Γερμανία το ενδεχόμενο αγοράς από την Ελλάδα γαλλικών φρεγατών, με την αντιπολίτευση να εκφράζει ανησυχίες στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ καθώς «η αγορά δεν θα γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού».

Συγκεκριμένα, η αντίδραση αφορά σε πρόταση γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας για ναυπήγηση τριών ή τεσσάρων stealth φρεγατών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, η ναυπήγηση των δύο φρεγατών θα μπορούσε να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία (Νεωρίου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) ενώ το κόστος δεν θα βαρύνει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το γαλλικό ναυτικό.

Σύμφωνα με την πρόταση, μετά τη ναυπήγηση των φρεγατών, η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θέλει να κρατήσει τις φρεγάτες, αλλιώς αυτές θα επιστραφούν στη Γαλλία. Το κόστος κάθε φρεγάτας είναι 300 εκ. ευρώ και η γαλλική πλευρά υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα τις φρεγάτες δωρεάν για πέντε χρόνια. Η ναυπήγηση υποστηρίζεται θερμά όχι μόνο από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Στην ενδεχόμενη ελληνογαλλική συμφωνία είναι όμως αντίθετοι οι Γερμανοί. Γερμανική ναυπηγική εταιρεία (ανταγωνίστρια της γαλλικής) ισχυρίζεται πως δεν είναι δίκαιη μία τέτοια αγορά αφού θα γίνει τελικά «με χρήματα του γερμανικού λαού», λόγω του πακέτου διάσωσης. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Γερμανός βουλευτής των Σοσιολδημοκρατών Κλάους Μπάρτελ, που δηλώνει ότι «στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία».

Την ίδια στάση έχουν γενικότερα τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης. «Ανεξαρτήτως από το που προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων» τονίζει το κόμμα των Πρασίνων ενώ το SPD δηλώνει πως «η Μέρκελ πρέπει να σταματήσει το φίλο της Σαρκοζί».

Από την πλευρά της η Γαλλία θεωρεί συμφέρουσα τη ναυπήγηση από τη στιγμή που η Ελλάδα, εάν το επιθυμεί, δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ, τονίζοντας την ωφέλεια μιας τέτοιας αγοράς σε μία περίοδο κρίσιμη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ