Μετανάστες καταγγέλλουν στην Daily Mail πειρατικές επιθέσεις στο Αιγαίο: Μας κλέβουν και μας χτυπούν - iefimerida.gr

Μετανάστες καταγγέλλουν στην Daily Mail πειρατικές επιθέσεις στο Αιγαίο: Μας κλέβουν και μας χτυπούν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απίστευτες καταγγελίες κάνουν μετανάστες, για άνδρες που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ελληνική ακτοφυλακή και δρουν ως πειρατές, ληστεύοντας και χτυπώντας τους σε βάρκες ενώ προσπαθούν να φτάσουν στα νησιά.

Μετανάστες διηγήθηκαν στην Daily Mail σοκαριστικές ιστορίες για το πως «κομάντος» με μάσκες και όπλα έχουν κάνει δεκάδες επιθέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, τους τελευταίους δύο μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πειρατές έβγαλαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, που οι μετανάστες είχαν μαζί τους, όπως και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μετανάστες καταγγέλλουν στην Daily Mail πειρατικές επιθέσεις στο Αιγαίο: Μας κλέβουν και μας χτυπούν | iefimerida.gr 0

Αυτή η φωτογραφία δόθηκε σε ακτιβιστή. Το σκάφος μοιάζει με εκείνα του λιμενικού, γράφει η Daily Mail, και οι μετανάστες ισχυρίζονται ότι οι «κομάντος» τους επιτέθηκαν από αυτό.

Τα θύματα μιλούν για μυστηριώδεις επιδρομείς, που μιλούν αγγλικά και ελληνικά, οι οποίοι τους χτύπησαν με ραβδιά, τους έσκισαν τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα κινητά και χρήματα, πριν κλέψουν τις μηχανές των σκαφών τους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάνουν τρύπες στα φουσκωτά σκάφη και εγκαταλείπουν τους μετανάστες στη μοίρα τους. Κάποιες φορές, τους αναγκάζουν να πέσουν στο νερό. Οι μετανάστες, που αποκαλούν τους ένοπλους ως «κομάντο» εξαιτίας της μάσκας που φορούν, ανέφεραν στην εφημερίδα πως πιστεύουν ότι οι επιθέσεις έχουν ρατσιστικά κίνητρα, υποδεικνύοντας μία ακροδεξιά πτέρυγα στην ελληνική ακτοφυλακή.

Τον ισχυρισμό αυτό τον υποστηρίζουν και κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Κάποιες ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Υπατη Αρμοστεία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν στην Daily Mail ότι έχουν ακούσει αυτές τις αναφορές και τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Τι λένε τα θύματα

Ενας Σύρος πρόσφυγας, ο Οσάμα Χάι Τιχίρ, από τη Δαμασκό, μίλησε για το πόσο φοβόταν ότι θα πεθάνει, όταν δέχθηκε επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες. Ηταν σε μία βάρκα με 40 συμπατριώτες του, που έπλεε ακυβέρνητη για πάνω από μία ώρα, όταν χάλασε η μηχανή.

«Τότε ξαφνικά μας επιτέθηκαν επτά μασκοφόροι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα, με ένα ταχύπλοο. Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έριξαν στο πάτωμα της βάρκας, τον έναν πάνω στον άλλον, ουρλιάζοντας. Δεν καταλάβαινα τη γλώσσα», διηγήθηκε ο Ταχίρ.

Οπως είπε, οι μασκοφόροι του πήραν τα 850 ευρώ που είχε πάνω του και συνολικά 35.000 ευρώ από όλους όσοι βρίσκονταν στο σκάφος. «Εβαλαν τα μετρητά σε μία τσάντα και όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία άλλη. Εκοψαν το σκάφος με ένα μαχαίρι και πέταξαν τη μηχανή στη θάλασσα. Και μετά έριξαν και εμάς στη θάλασσα. Ολοι μας φορούσαμε σωσίβια, αλλά προφανώς πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε. Ομως, λίγα λεπτά μετά από την επίθεση, μας περισυνέλεξε η τουρκική ακτοφυλακή».

Σύμφωνα με τον Ταχίρ, ο οποίος ταξίδευε με τον έφηβο γιο του, οι άνδρες έμοιαζαν με εκείνους των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής. «Ορκίζομαι ότι λέω την αλήθεια. Εχουν την ίδια μαύρη στολή, το ίδιο όπλο, το ίδιο σκάφος. Είναι ίδιοι», είπε όταν του έδειξαν φωτογραφίες. Το σκάφος των δραστών, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ήρθε και έφυγε από την πλευρά της Ελλάδας.

Μετανάστες καταγγέλλουν στην Daily Mail πειρατικές επιθέσεις στο Αιγαίο: Μας κλέβουν και μας χτυπούν | iefimerida.gr 1

Ενας άλλος Σύρος πρόσφυγας, ο Ραμί Κουραφά, ταξίδευε με τα ξαδέρφια του όταν η βάρκα τους δέχθηκε επίθεση στης 17 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να τους αφαιρέσουν 70.000 ευρώ και όλα τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι «κομάντος» επιτέθηκαν μόλις η βάρκα- που μετέφερε 33 πρόσφυγες- είχε έρθει αντιμέτωπη με την ελληνική ακτοφυλακή.



Ο Ραμί Κουραφά

«Η ακτοφυλακή μας κύκλωνε και έλεγαν διαρκώς ''Σταματήστε. Πηγαίνετε πίσω''. Αλλά δεν σταματήσαμε, παρότι έμπαιναν νερά στη βάρκα. Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής φαινόταν πολύ θυμωμένος και έδειξε προς ένα άλλο σκάφος και μετά έφυγε. Τρία λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν οι κομάντος. Ηταν σαν να τους είπαν να έρθουν».

Ο Κουραφά διηγείται πως οι ένοπλοι τρύπησαν τη βάρκα και τους είπαν να επιβιβαστούν στο δικό τους σκάφος. «Μας μετέφεραν ανοιχτά στη θάλασσα, όπου πλέον δεν βλέπαμε στεριά. Αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε και να μαχόμαστε εναντίον τους και μας χτύπησαν με μακριά ραβδιά. Μετά, πήραν όλα τα χρήματα και τα τηλέφωνά μας. Μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και έσκισαν μέχρι και τα εσώρουχά μας, μήπως βρουν κάτι», είπε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, τους διέταξαν να μπουν ξανά στην τρύπια βάρκα τους και τους εγκατέλειψαν. Σώθηκαν τρεις ώρες αργότερα, χάρη σε ένα μικρό τηλέφωνο που είχε κρυμμένο κάποιος από αυτούς.

Ο Κουραφά, που τώρα ζει σε έναν καταυλισμό στη Γερμανία, ισχυρίζεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει την ίδια στολή με τους κομάντος που συνάντησε.

«Ρατσιστικές επιθέσεις»

Ενα άλλο θύμα, ο 35χρονος Μοχάμεντ Μοχάμεντ, ισχυρίζεται ότι η επίθεση στην οποία του πήραν 8.800 ευρώ- τις οικονομίες μιας ζωής όπως λέει- ήταν νεοναζιστικού τύπου χτύπημα στο Ισλάμ. Περνώντας στις 30 Ιουλίου από τη Σμύρνη στη Λέσβο, τον λήστεψαν μασκοφόροι αλλά ανοιχτόχρωμοι άνδρες, με μπλε μάτια, που μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά και οι οποίοι- όπως λέει- φορούσαν την ίδια στολή με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

«Είναι σίγουρα ρατσιστές. Σαν τους Ναζί. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι. Μας είπαν ''είστε δολοφόνοι''. Δεν τους άρεσε όταν πλησίασαν και είδαν ότι υπήρχαν γυναίκες που φορούσαν χιτζάμπ. Οι γυναίκες προσεύχονταν στον Αλλάχ και αυτό τα έκανε βέβαια χειρότερα. Ηταν μυώδεις και εξαιρετικά επαγγελματίες. Οδηγούσαν το ταχύπλοο τους σαν να ήταν Masserati».

Οι άνδρες, σύμφωνα και με αυτή την καταγγελία, τους χτύπησαν με μακριά ραβδιά και έβγαλαν τη μηχανή της βάρκας τους. Στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν εκεί, έχοντας πρώτα τρυπήσει το σκάφος. Βυθίζονταν αργά, όταν μία ώρα αργότερα τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή. «Πιστεύω ότι ήθελαν να μας τρομάξουν, όχι να μας σκοτώσουν, αλλά δεν τους νοιάζει αν θα ζούσαμε ή θα πεθαίναμε», πρόσθεσε.

«Μία νύχτα κόλασης»

Σύμφωνα με την Εφη Λατσούδη, της ΜΚΟ «Χωριό Ολοι Μαζί», με έδρα τη Λέσβο, δήλωσε ότι στόχος των επιθέσεων μπορεί να είναι να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες. Η Ιταλίδα ακτιβίστρια, Ναβάλ Σούφι- γνωστή ως «άγγελος των προσφύγων» γιατί ενεργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε σκάφη μεταναστών σε κίνδυνο και την ακτοφυλακή- δήλωσε ότι έχει ακούσει πολλές ιστορίες για επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «απόπειρα ανθρωποκτονίας». Η ίδια μάλιστα υποστηρίζει πως υπάρχει ακόμη και μία γυναίκα ανάμεσα στους αποκαλούμενους «κομάντος».

Περιγράφοντας μία από τις χειρότερες επιθέσεις, στις 8 Αυγούστου, μίλησε για μία νύχτα κόλασης. «Στις 4 τα ξημερώματα οι κομάντος έκαναν απόπειρα ανθρωποκτονίας 47 ατόμων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα». Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι δράστες χτύπησαν τα θύματά τους με όπλα τέιζερ και γκλομπ, τραυματίζοντας δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Προσπάθησαν να βυθίσουν τη βάρκα με ένα «κανόνι» νερού και αφαίρεσαν τη μηχανή, πριν αναγκάσουν τον κόσμο να πέσει στο νερό.

Η Υπατη Αρμοστεία έχει ακούσει πολλές ιστορίες για βίαιες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, ανέφερε η εκπρόσωπός της, Κατερίνα Κιτίδη. «Τις λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά», πρόσθεσε. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους αναφέρουν ότι άρχισαν να ακούν αυτές τις διηγήσεις τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστες πειρατές ακτοφυλακή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ