Μήνυμα Γιούνκερ: Η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία - iefimerida.gr

Μήνυμα Γιούνκερ: Η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφής και απόλυτος ως προς την τήρηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών, εμφανίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αποκάλυψε ακόμη ότι ο Τσίπρας ήξερε την προοπτική του Grexit.

Μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα (βλ. μεταναστευτικό) και φυσικά αναφέρθηκε και στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρέπει να τηρηθεί», ξεκαθάρισε. «Αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες αυτή τη φορά η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική».

Και συνέχισε: «Η συμφωνία που έχουμε με την Ελλάδα πρέπει να τηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και από την επόμενη που θα προκύψει στη χώρα. Το λέμε και το ενννούμε. Το Grexit δεν ήταν ποτέ επιλογή. Εάν δεν το είχαμε βροντοφωνάξει και δεν το είχαμε πει ξεκάθαρα τότε θα είχε συμβεί. Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά για να προοδεύσει η χώρα τους, πρέπει να τους σεβόμαστε. Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν δεν είχαμε βρει μια λύση για την ευρωπαϊκή κρίση».

Ο Τσίπρας ήξερε για το Grexit

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ήταν όμως «ποταμός» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την συμφωνία.

«Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος» παραδέχθηκε.

Οπως αφηγήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική. Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία. Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (...)».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός Grexit ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε:

«Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Οχι. Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ'αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε».
Είπε επίσης ότι «δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν «δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», σαν να μην είναι σοβαρή χώρα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Κομισιόν μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ