Γιάννης Μανιάτης: Ο αρχιτέκτονας της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποκαλύπτει στο iefimerida το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Γιάννης Μανιάτης: Ο αρχιτέκτονας της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποκαλύπτει στο iefimerida το παρασκήνιο

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Στις αρχές του καλοκαιριού, σε ένα σπίτι στην Αργολίδα, πολύ κοντά στο Ναύπλιο, συγκεντρώθηκαν μυστικά τέσσερις άνθρωποι να συζητήσουν το θέμα της Κεντροαριστεράς.

Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Γιάννης Μανιάτης. Ο άνθρωπος που επέλεξε η Φώφη Γεννηματά για να φέρει εις πέρας την πλέον δύσκολη αποστολή για το ΠΑΣΟΚ: Να συμπορευθεί και να διευρυνθεί ώστε να καταφέρει να καταστεί ο τρίτος εναλλακτικός πόλος της κεντροαριστεράς.

Σε εκείνη την συνάντηση επισφραγίστηκε η τελική συμφωνία και αποφασίστηκαν οι επιμέρους κινήσεις που θα γίνουν για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος: Την συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜΑΡ, κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Η μυστική συνάντηση στην Αργολίδα

«Κάναμε μια πρώτη συνάντηση το καλοκαίρι στην Αργολίδα που δεν την ήξερε κανείς. Σε σπίτι, σε ένα χωριό, πολύ κοντά στο Ναύπλιο. Εκεί, ξεκαθαρίστηκαν όλα ανάμεσα σε 4 ανθρώπους. Εκεί επισφραγίστηκε η απόλυτη ειλικρίνεια και η κοινή στόχευση με πλήρη ενότητα δυνάμεων», διηγείται στο iefimerida.gr χωρίς να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι άλλοι 3 συνδαιτημόνες.

Ο Γιάννης Μανιάτης είχε και πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κατ' ιδίαν συζητήσεις με την Φώφη Γεννηματά. Οντες βέβαιοι ότι θα εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος συζήτησαν για τον ρόλο του ίδιου.

«Δεν με ενδιαφέρουν τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ» της ξεκαθάρισε «γειώνοντας» διάφορες σκέψεις που υπήρχαν, να τοποθετηθεί γραμματέας του κόμματος. «Αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά, είναι η προοπτική ενότητας του σοσιαλιστικού χώρου» της είπε.

Ο Γιάννης Μανιάτης άλλωστε, από το 2013 αυτό είχε ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος, στο πρώτο φόρουμ για την ενότητα της Κεντροαριστεράς που είχε γίνει στο Γκάζι. Η προσπάθεια εκείνη δεν καρποφόρησε λόγω της άρνησης της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει. Ωστόσο, από τότε είχε καλλιεργήσει πολύ καλές σχέσεις με στελέχη όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Νίκος Μπίστης.

«Πριν το συνέδριο είχαμε συζητήσεις με την Φώφη και λέγαμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να υπερβούμε τις αδυναμίες του παρόντος μας» λέει ο Γ. Μανιάτης και προσθέτει: «Είχαμε μια πολύ καθαρή συζήτηση και συμφωνήσαμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος μας. Είπαμε ότι θα κάνουμε μια «απόλυτα ειλικρινή προσπάθεια με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος και κυρίως τις προοπτικές του μέλλοντός μας».

Γιάννης Μανιάτης: Ο αρχιτέκτονας της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποκαλύπτει στο iefimerida το παρασκήνιο  | iefimerida.gr 0

Ο μόνος όρος που έθεσε στη Φώφη

Ο μόνος όρος που της έθεσε είναι να έχει «απόλυτη ελευθερία κινήσεων» γιατί «αν είναι να γίνει... σούπα η υπόθεση, δεν έχω λόγο να συμμετέχω».

«Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη» του απάντησε αμέσως η Γεννηματά: «Εχεις την πορεία σου, σε εμπιστεύονται όλοι, ό,τι χρειαστείς θα είμαι δίπλα σου».

Η στρατηγική

Εχοντας απολύτως «λυμένα τα χέρια του» ο Μανιάτης λειτούργησε με σχέδιο, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα σχήμα με τέσσερις επιμέρους πλευρές.

1. Το ΠΑΣΟΚ. Επέλεξε να μην υπάρχει στην επιτροπή κανένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πλην της Λίνας Μενδώνη (και δευτερευόντως των Μάνου Επιτροπάκη και Δημήτρη Ασημακόπουλου). «Είχαμε συμφωνήσει να μην είναι κανείς από την Π.Γ. ή την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να θεωρηθεί <καπέλωμα> εκ μέρους μας, η προσπάθεια» εξηγεί.

2. Η ΔΗΜΑΡ. Η στελέχωση της «άλλης πλευράς» με πρόσωπα όπως οι Σιακαντάρης, Ψύρρας κλπ έδινε εχέγγυα καλής θέλησης.

3. Δίαυλος με κινήσεις. Κυρίως όσες συμμετείχαν στο εγχείρημα της «Ελιάς» όπως η Πολιτεία 2012, οι Νέοι Μεταρρυθμιστές κλπ

4. Προσωπικότητες. Στόχος ήταν να υπάρξει προσέγγιση με ανεξάρτητες προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, η πρώην ευρωβουλευτής επίσης του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, η πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος κ.α.

Οι δυσκολίες

Αφού στήθηκε αυτό το σχήμα, άρχισαν οι δυσκολίες. Η ανησυχία όλων όσων βρίσκονταν σε διάλογο με τον Γ. Μανιάτη ήταν «μήπως μας καπελώσει το ΠΑΣΟΚ». Αυτό ξεπεράστηκε, όπως εξηγεί με ένα μόνο τρόπο: «Τους διαβεβαίωσα και προσωπικά και εκ μέρους της Γεννηματά ότι οι προθέσεις μας είναι απολύτως ειλικρινείς και η συνεργασία μας θα είναι απολύτως ισότιμη» λέει ο Μανιάτης.

Οι συζητήσεις με την ΔΗΜΑΡ κράτησαν πάνω από δύο μήνες με πολύ συχνές συναντήσεις του τόσο με τον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο όσο και με τον γραμματέα Γ. Μπουλμπασάκη. Συζήτησαν εξαντλητικά τις λεπτομέρειες και κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στην ανακοίνωση της συμπόρευσης στο σχήμα «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Αυτό ήταν το πρώτο θετικό δείγμα της δουλειάς που έγινε στο παρασκήνιο.

Το δεύτερο ήταν η συνάντηση που έκαναν λίγο πριν την τελευταία ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ η Γεννηματά και ο Μανιάτης με εκπροσώπους κινήσεων. Η συμφωνία ήταν να γίνει χωρίς δημοσιότητα η συνάντηση, κάτι που τηρήθηκε, ώστε «να δούμε πώς διαμορφώνεται το σχήμα και προεκλογικά και μετεκλογικά». Αυτή η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα την κοινή ανακοίνωση κινήσεων ότι στηρίζουν το εγχείρημα.

Η καχυποψία

«Η πιο δύσκολη στιγμή στην προσέγγιση με τους άλλους χώρους της σοσιαλδημοκρατίας, ήταν να τους πείσω ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα και πρόθεση καπελώματος της πρωτοβουλίας» ομολογεί «Πρέπει να με εμπιστευθείτε. Αποδέχθηκα αυτό το ρόλο γιατί τον πιστεύω. Ελάτε να ενώσουμε το θετικό μας κομμάτι» ήταν μερικά από τα - συναισθηματικού τύπου - επιχειρήματα που επιστράτευσε, πέραν των πολιτικών.

Ο Γ. Μανιάτης παραδέχεται ότι αυτή τη φορά, υπήρχαν επιφυλάξεις μεγαλύτερες από ό,τι στο παρελθόν ωστόσο η αίσθηση καχυποψίας υποχώρησε τελικά. Και μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της συμπόρευσης, δέχεται πλέον «πλημμυρίδα μηνυμάτων από στελέχη που θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Τι έγινε με το ΚΙΔΗΣΟ

Οταν τον ρωτάω γιατί έσπασε η προσέγγιση με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ο Μανιάτης απαντά: «Στην διαδικασία προσέγγισης με το ΚΙΔΗΣΟ δεν συμμετείχα. Θεώρησα ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν τρίτοι. Δήλωσα ότι δεν θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο οποιαδήποτε τέτοια δική μου εμπλοκή».

Προαναγγέλλει τέλος ότι θα επιδιώξει, μέσα στην εβδομάδα, να γίνει η πρώτη επίσημη και θεσμική συνάντηση του οργάνου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στόχος είναι μετεκλογικά να οδηγηθεί ο χώρος σε ένα μεγάλο συνέδριο σοσιαλδημοκρατίας, όπως άλλωστε έχει αποφασίσει ήδη το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ