ΑΔΕΔΥ: Χαριστική βολή για εργαζόμενους και συνταξιούχους τα μέτρα του Μνημονίου - iefimerida.gr

ΑΔΕΔΥ: Χαριστική βολή για εργαζόμενους και συνταξιούχους τα μέτρα του Μνημονίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ.

Τα μέτρα και δεσμεύσεις διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, λέει η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ με τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν:

Μειώθηκαν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις πάνω από 2% και 6%, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αφού οι κρατήσεις υπολογίζονται στα αρχικά ποσά των συντάξεων.

Επανήλθε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει άμεσα σε νέες μειώσεις, αφού τα επικουρικά ταμεία εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα τα οποία και θα αυξηθούν.

Νέες μειώσεις και μάλιστα μεγαλύτερες θα υπάρξουν και στα μερίσματα που χορηγεί το ΜΤΠΥ εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσιάζει.

Μειώνονται οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού που θα διατεθούν για τις κύριες συντάξεις κατά 0,25% το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων.

Επαναφέρεται και υλοποιείται όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του 2010 και του 2012 με κατάργηση των όποιων παρεμβάσεων έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Αυξάνονται και πάλι δραματικά τα χρόνια υπηρεσίας και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων και καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα.

Καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρονών.

Αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με στόχο νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Παγώνουν οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΕΔΥ συνταξιουχοι μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ