Ενας Λιβανέζος μουσικός εμπνέεται και γράφει για την Ελευσίνα - iefimerida.gr

Ενας Λιβανέζος μουσικός εμπνέεται και γράφει για την Ελευσίνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διεθνούς φήμης Λιβανέζος καλλιτέχνης Ταρέκ Ατουί, εγκαινιάζει σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) το έργο του I/E Elefsis, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το οποίο έχει προκύψει από in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από ένα όργανο δικής του επινόησης.

«Είναι ένα project ήχου που έχει συνάφεια με την Underground και την ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αφαιρετικό και πολύ διαφορετικό. Το τοπίο είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα, είναι απολύτως συνυφασμένα. Αυτό που κάνει ο καλλιτέχνης είναι μια περιγραφή του φυσικού τοπίου, του θαλάσσιου τοπίου, του αρχαιολογικού τοπίου με έναν τρόπο που δεν έχει κάνει κανείς άλλος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη.

Ο Ατουί επισκέφτηκε δύο φορές την περιοχή της Ελευσίνας, γνώρισε τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το μετα-βιομηχανικό ελαιουργείο. Κατόπιν επανήλθε με δύο συνεργάτες του, ο ένας κατέγραφε τους ήχους ο Chris Watson και τον φωτογράφο Alexander Guirkinger που κατέγραφε την διαδικασία με τις εικόνες του. Έκαναν καταγραφές ήχων μέσα στη θάλασσα, κατέγραψαν τον ήχο της βροχής, πήγαν στο βιομηχανικό τοπίο της πόλης, στον αρχαιολογικό χώρο. Έπιασαν τις διαφορετικές εκφάνσεις που χαρακτηρίζουν την Ελευσίνα στο τώρα και στο παρελθόν.

Η συλλογή των ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια ηχητική σύνθεση βασισμένη στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί αυτοί ήχοι του ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Ατουί και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο ελαιουργείο.

Η πρώτη περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης. Σε αυτήν, ο Ταρέκ Ατουί θα ερμηνεύσει τη σύνθεση η οποία προέκυψε από τους ακατέργαστους ήχους που καταγράφηκαν στην Ελευσίνα.

Στη δεύτερη περφόρμανς, στις 12 /9, θα συμμετέχουν 10 Έλληνες μουσικoί, οι οποίοι θα παίξουν αυτοσχεδιαστικά έχοντας ως βάση τις μουσικές συνθέσεις του Λιβανέζου καλλιτέχνη. Επτά μουσικοί θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία του Παλαιού Ελαιουργείου και τρεις μουσικοί θα περιπλανιούνται στους χώρους.

Στην τρίτη περφόρμανς, στις 11/10, θα παίξει ο Ατουί με τον Βρετανό Chris Watson και τον Ιάπωνα μουσικό KK Null στο αμφιθέατρο του παλαιού ελαιουργείου.

«Επειδή πρόκειται για ένα χώρο με πολλές ιδιαιτερότητες όπου δεν μπορείς να βάλεις έργα φθαρτά, διότι είναι ένας πολύ όμορφος αλλά ερειπωμένος χώρος, αποφασίσαμε να καλέσουμε έναν καλλιτέχνη που ασχολείται αποκλειστικά με τον ήχο. Οι ανάγκες του χώρου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση» συμπλήρωσε η κ. Χατζηδάκη.

Την επιμέλεια του project, που θα εγκαινιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στις 20:30, έχει η locus Athens είναι ένα ανεξάρτητο νομαδικό σχήμα σύγχρονης τέχνης με επίκεντρο τη διερεύνηση του δημοσίου χώρου της πόλης και την παραγωγή νέων έργων, αποτελούμενο από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταρέκ Ατούι Ελευσίνα μουσικό project
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ