Θεοδωράκης σε Ιερώνυμο: Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία - iefimerida.gr

Θεοδωράκης σε Ιερώνυμο: Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο είχε νωρίς το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η φιλία τους και επικοινωνία τους κρατάει χρόνια, από την εποχή που ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως δημοσιογράφος τότε, είχε την ευκαιρία να πάρει από τον Αρχιεπίσκοπο την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη από την ενθρόνισή του.

Στην έναρξη της συνάντησής τους, ο Μακαριώτατος παρουσία των δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν μπορεί κανείς μόνος του, και για να βγει η χώρα από την κρίση πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας υπέρ των νέων αγροτών και των φτωχών, επισημαίνοντας ότι πρέπει επιτέλους το κράτος να ξεκαθαρίσει ποια είναι η περιουσία της εκκλησίας. Στη συνέχεια, όπως είπε θα πρέπει πολιτεία και εκκλησία να συνεργασθούν και να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιηθεί προς όφελος των περισσοτέρων και όχι των κυκλωμάτων και των μηχανισμών.

Μετά το πέρας της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν η Άννα Ευφραιμίδου- γιατρός και εμπειρογνώμων στον Τομέας Υγείας του Ποταμιού και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.

Μακαριώτατος: Είναι μια εποχή που όλοι το έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του διακυβέρνηση. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουν μια προσπάθεια.

Σταύρος Θεοδωράκης: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό λέμε και εμείς. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας σε μερικά πράγματα αλλά στη μεγάλη κατεύθυνση πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Έχουμε χάσει ως χώρα, χρόνο. Με τις ευθύνες όλων, δεν τις επιμερίζω εγώ. Ενώ σε άλλες χώρες έχει γίνει κοινή συνείδηση πολύ νωρίτερα ότι πρέπει να ομονοήσουμε και να πάμε στους μεγάλους στόχους όλοι μαζί, εδώ ο καθένας κοιτάει το δικό του μαγαζάκι.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Αρχιεπίσκοπος μου είχε κάνει τη μεγάλη τιμή να μου δώσει την πρώτη του συνέντευξη όταν ανέλαβε αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Εννοώ, ότι η σχέση μας είναι αρκετά παλιά και αν και το ραντεβού συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, στην πραγματικότητα έχει ζητηθεί από μένα πολλούς μήνες πριν προκειμένου να συζητήσουμε μερικά πράγματα, γιατί πάντα είναι χρήσιμο να ακούσει κανείς τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε ένα σημαντικό θέμα –το οποίο είχαμε συζητήσει και παλιότερα- το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Από παλιά ο Αρχιεπίσκοπος μου είχε μιλήσει για τις προσπάθειες που είχε κάνει να ξεκαθαριστεί το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τι περιουσία υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια με τη συμφωνία του κράτους να αξιοποιηθούν μεγάλα τμήματά της προς όφελος των πολλών, προς όφελος της κοινωνίας και των νέων αγροτών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να το ξανασυζητήσουμε και νομίζουμε ότι κάποια στιγμή η πολιτεία μαζί με την Εκκλησία θα πρέπει να κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ξεδιαλύνει αυτή την υπόθεση, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο για τους Έλληνες που το έχουν ανάγκη.

Μακαριώτατος: Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή που μου έδωσε σήμερα ο κ. Θεοδωράκης. Γνωριζόμαστε όπως είπε πολύ καιρό και έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Τα θέματα είναι πάρα πολλά που μπορεί να κουβεντιάσει κανείς αυτόν τον καιρό. Εγώ υπογράμμισα ότι ο λαός μας έχει ανάγκη να ακούσει την αλήθεια, έστω και αν πολλές φορές είναι πικρή. Και δεύτερον είναι μια περίοδος που πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Ως προς στο συγκεκριμένο θέμα της περιουσίας, της αγροτικής, που έχει τεθεί και παλιότερα, απλώς υπογραμμίσαμε μερικές προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν. Εκκλησία και πολιτεία να συνεργαστούμε με καθαρό και απλό τρόπο, για να δούμε ποια είναι αυτή η περιουσία και πού είναι, να συνεργαστούμε με ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς –τεχνοκράτες-, να κάτσουμε κάτω και να κάνουμε υπολογισμούς και να μη λέμε λόγια στο αέρα ή να αφήνουμε τη φαντασία μας να τρέχει, να είμαστε ρεαλιστές ώστε μέσα από τη συνεργασία μας αυτή να αξιοποιήσουμε αυτή την περιουσία. Δε θέλουμε να βγάλουμε χρήματα για μας, θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την περιουσία, με τον τρόπο που είπαμε ώστε να μπορέσει ο λαός να αναπαυθεί, τα ιδρύματα να λειτουργούν κατά τον καλύτερο τρόπο διότι σήμερα η πικρή αλήθεια είναι ότι το ένα μετά το άλλο κινδυνεύουν να κλείσουν. Επομένως είναι ένας μεγάλος αγώνας μπροστά μας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Αν μου επιτρέπετε μια φράση ακόμα. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την πολιτεία η παρουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου στη θέση του Αρχιεπισκόπου, γιατί για εμάς πολλές φορές οι θεσμοί είναι οι άνθρωποι. Και με τα όσα λέει και όσα κάνει ο Ιερώνυμος έχει τη δυνατότητα η πολιτεία να λύσει πολλές από τις υποθέσεις που μας απασχολούν χρόνια προς όφελος των πολλών και όχι των μηχανισμών. Ευχαριστώ.

Θεοδωράκης σε Ιερώνυμο: Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία  | iefimerida.gr 0
Θεοδωράκης σε Ιερώνυμο: Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία  | iefimerida.gr 1
Θεοδωράκης σε Ιερώνυμο: Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία  | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ