Αμφίπολη και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Τι θα γίνει στο ΚΑΣ - iefimerida.gr

Αμφίπολη και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Τι θα γίνει στο ΚΑΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία θέματα που αφορούν στην ανασκαφή της Αμφίπολης θα εξεταστούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Καιρός ήταν, από τη μία, αφού το μνημείο χρειάζεται επείγουσα θωράκιση. Από την άλλη όμως, προς τι αυτή η σπουδή να εξεταστούν μέσα στην προεκλογική πλέον περίοδο και με υπηρεσιακή κυβέρνηση τα θέματα της Αμφίπολης με τον κίνδυνο να γίνει το ΚΑΣ αρένα;

Διότι, στο συμβούλιο προεδρεύει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, που αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη του, δε, είναι οι αρχαιολόγοι Πολυξένη Βελένη και Αγγελική Κοτταρίδη, τις οποίες η κ. Βλαζάκη πήγε μέχρι τον τύμβο της Αμφίπολης για επίσκεψη τον περασμένο Μάιο. Η επίσκεψη βαφτίστηκε «αυτοψία», χωρίς να υπάρχει απόφαση ή διοικητική πράξη που να ορίζει τη σχετική επιτροπή. Αυθαίρετα, δηλαδή.

Την «αυτοψία» ακολούθησαν –ως μη όφειλαν– εκθέσεις των δύο κυριών, που κατεβάζουν τη χρονολόγηση του μνημείου από τα μακεδονικά στα ρωμαϊκά χρόνια. Και όλα κορυφώθηκαν με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Αυγή» «Φιάσκο Σαμαρά η Αμφίπολη», μέσα στον Αύγουστο. Το εν λόγω δημοσίευμα περιελάμβανε διαρροή των εκθέσεων αυτοψίας και ανακοίνωνε φαρδιά- πλατιά ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικός, άρα ο Σαμαράς φταίει που σήκωσε πέρσι το θέμα. Τον κατηγορεί επίσης για καπηλεία.

Αμφίπολη και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Τι θα γίνει στο ΚΑΣ | iefimerida.gr 0


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραιτήθηκε, όμως οι συριζαίοι δεν το βάζουν κάτω. Ελάχιστες ώρες πριν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση, η κ. Βλαζάκη είχε υπογράψει και αναρτήσει στο διαδίκτυο την αυριανή ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, χωρίς να έχει τη λεπτότητα να την δείξει πρώτα στη νέα υπουργό Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα. Θεωρεί, προφανώς, ότι η ίδια διοικεί πλέον το υπουργείο και ότι η νέα υπουργός είναι... διακοσμητική, με ημερομηνία λήξης. Η διάταξη ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει συζήτηση επί των θεμάτων:


-Μελέτη προσωρινών χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου Καστά
-Πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την επίβλεψη των εργασιών
-Προκαταρκτική μελέτη συντήρησης του θριγκού της τρότης αίθουσας
-Προκαταρκτική μελέτη συντήρησης των δαπέδων του ταφικού μνημείου.

Εννοείται ότι το ΚΑΣ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να λάβουν χώραν σκηνές απείρου κάλλους, καθώς η προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον Αντώνη Σαμαρά και εναντίον της ανασκαφικής ομάδας δεν θα μείνει αναπάντητη. Η ίδια η ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, έχει δηλώσει παράσταση και θα απαντήσει σε όλα, αλλά μετά το πρόβλημα υγείας της, δεν θα είναι παρούσα.
Και η μεν αναπληρώτρια γενική γραμματέας είναι προφανές ότι θα ακολουθήσει την προσφιλή σε αυτό το θέμα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, σπίλωσης του πρώην πρωθυπουργού.
Αλλά ποιος λόγος υπάρχει η «πρώτη» της νέας υπουργού Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, να συνδυαστεί με επίθεση στο πρόσωπο ενός πολιτικού, ο οποίος έχει περάσει μάλιστα με επιτυχία από την ίδια καρέκλα, του υπουργού Πολιτισμού;

Θα επιτρέψει άραγε αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι; Θα ανοίξει χωρίς λόγο λογαριασμούς με Σαμαρά και Νέα Δημοκρατία;
Δεν είναι όμως η μόνη καυτή πατάτα που έχει να διαχειριστεί. Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης, που άφησε να «σέρνεται» επί μήνες το θέμα προστασίας και συντήρησης του τύμβου στον λόφο Καστά, δεν έκανε κάτι ούτε για την υποχρέωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων να δώσει δέκα εκατομμύρια ευρώ το 2015 στον κουμπαρά του μνημονίου. Κι έτσι, αύριο θα συζητηθεί και το θέμα καθορισμού–επανακαθορισμού αντιτίμων εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, κατάργησης των υφισταμένων ενιαίων εισιτηρίων γ) θέσπισης ενιαίου εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών και επανεξέτασης καθεστώτος ελευθέρας εισόδου.
Με το «καλημέρα» σας δηλαδή η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα θα κληθεί να υπογράψει και αυξήσεις στα εισιτήρια... Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτή η αύξηση να ισχύσει από την 1ηΟκτωβρίου, με εντελώς αντίθετους τους τουριστικούς πράκτορες που έχουν προπωλήσει πακέτα και ζητούν ισχύ από 1ηςΙανουαριου του 2016. Και τώρα βιάζονται να αυξήσουν τα εισιτήρια, χωρίς να δίνουν στην κ. Πλάκα τη δυνατότητα να εξετάσει κάποια άλλα μέτρα που θα έφερναν έσοδα, όπως είναι η αύξηση των πωλητέων του ΤΑΠΑ. Σε όλο τον κόσμο, τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι κάτω από 20% των εσόδων κάθε μουσείου. Μόνο στην Ελλάδα αποτελούν το 85%....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ