O Χούγκο Ντίξον προειδοποιεί: Η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές - iefimerida.gr

O Χούγκο Ντίξον προειδοποιεί: Η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα να έγιναν δεκτές από πολλούς Ευρωπαίους ως μια θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε σταθερότητα, εντούτοις ο δημοσιογράφος των NY Times Χούγκο Ντίξον προειδοποιεί.

Αυτό που διαβλέπει ως άμεσο κίνδυνο είναι να ανοίξει το... κουτί της Πανδώρας και να πέσει η Ελλάδα σε ένα σπιράλ συνεχόμενων εκλογικών μαχών. Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, έτσι που στη συνέχεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν υπολογίσει κανείς πως αυτές οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν και σε άλλες μέχρι να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει την Ελλάδα σε κατάσταση κρίσης. Ο Ντίξον σημειώνει πως όταν o Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ο ίδιος μάλλον πίστευε ότι θα κερδίσει αρκετά εύκολα.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυρίαρχο κόμμα, αλλά το προβάδισμά του από τη Νέα Δημοκρατία έχει μειωθεί σημαντικά.

Σε μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μόνο το 30% των ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε σύγκριση με το 70% αποδοχής που απολάμβανε το Μάρτιο.

Η εκτίμηση του Ντίξον είναι ότι ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν παρέμενε δημοφιλής, παρά το γεγονός ότι οι τρομερές αποφάσεις που λάμβανε οδηγούσαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής αβύσσου. Τώρα, αυτό φαίνεται να αλλάζει και η δημοτικότητά του έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει το τίμημά του, με τη Λαϊκή Ενότητα να κεντρίζει το ενδιαφέρον ορισμένων πολιτών, επισημαίνει στο άρθρο του ο Ντίξον.

Η διαφαινόμενη έλλειψη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου που εξελέγησαν είναι πιθανό τον επόμενο μήνα να ανήκουν σε κόμματα που έχουν δεσμευτεί τουλάχιστον θεωρητικά στο πακέτο διάσωσης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία ή με δύο μικρότερα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να χρειαστούν και τρίτες εκλογές μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικό χάος, επειδή η Αθήνα θα καθυστερήσει σημαντικά στην εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης και ο φόβος του Grexit θα κάνει πάλι την εμφάνισή του. Οι Έλληνες θα μπορούσαν κάλλιστα να τιμωρήσουν τον κ. Τσίπρα, αν αναγκαστούν να οδηγηθούν σε ένα τρίτο γύρο εκλογών, επισημαίνει ο Ντίξον.

Βέβαια, δεν αποκλείεται τελικά να συγκυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τα κεντροαριστερά κόμματα, ή τη Νέα Δημοκρατία. Και καταλήγει ο Ντίξον: «Άλλωστε έχει στο ιστορικό του το να παίρνει τις υποσχέσεις και τα λόγια του πίσω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ