Οι 15 προτάσεις του Ποταμιού για την Υγεία - iefimerida.gr

Οι 15 προτάσεις του Ποταμιού για την Υγεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άμεση ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που κρατούν όρθιο το σύστημα Υγείας, όπως είπε, λύνοντας κάποια από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα από μια προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΚΑΤ συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν προχώρησε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη νέου νοσηλευτικού προσωπικού λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων παρά το ότι υπάρχει το πράσινος φως από την ΕΕ.

Ο κ. Θεοδωράκης είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ευάγγελο Αντωνόπουλο, τον διευθυντή της Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής και συζήτησε με το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Σε αυτό το νοσοκομείο έχουμε 200.000 επισκέψεις τον χρόνο, 15.000 επεμβάσεις τις οποίες με λίγους ακόμα νοσηλευτές μπορεί να φθάσουν στις 30.000», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες «καθώς δεν έχει προχωρήσει τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό».

«Προτιμάει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να κάνει "μπαλώματα", τοποθετώντας δικά της παιδιά, συγγενείς και φίλους παρά να λύσουν τα προβλήματα που έχουν τα ελληνικά νοσοκομεία από την απουσία νοσηλευτών», τόνισε και προσέθεσε:

«Καταργήσαμε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και για να καλύψουμε τα κενά βάλαμε φόρο 6% στην υγειονομική περίθαλψη. Μοιράσαμε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς δηλαδή».

Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα υγείας ώστε να μην επιβαρύνονται οι φτωχοί αλλά αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι 15 προτάσεις του Ποταμιού για την Υγεία

Την ίδια στιγμή Το Ποτάμι έδωσε στη δημοσίοτητα τις 15 προτάσεις του για την Υγεία:

  1. -Νοσοκομεία με οργάνωση και διοίκηση που να προάγει την αποδοτική και αποτελεσματική τους λειτουργία με εξορθολογισμό των δαπανών τους μέσα από το σύγχρονο management.
  2. -Νοσοκομεία ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα απαλλαγμένα από την κομματοκρατία, που μετρούν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα απόδοσης/αποτελέσματος ενδυναμώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης των αρρώστων σε αυτά.
  3. -Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση Νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, ανάδειξη της εξειδίκευσης των υπηρεσιών τους και αλληλοκάλυψη.
  4. -Ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής στη διοίκηση και την Ιατρική /θεραπευτική φροντίδα του νοσοκομείου (paperless & filmless Hospital). Καθιέρωση του Ιατρικού φακέλου Ασθενούς, βελτίωση και επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.
  5. -Ανασχεδιασμό της χωροταξικής κατανομής των νοσοκομείων ειδικά στην Αττική.
  6. -Προγραμματισμός νέων αποκεντρωμένων μονάδων.
  7. -Σύγχρονο σύστημα εφημεριών, βασισμένο στον οικογενειακό γιατρό.
  8. -Διαρκή αξιολόγηση ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού των νοσοκομείων.
  9. -Σύγχρονο, διάφανο και αποκεντρωμένο, ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών
  10. -Πλήρη αναδιοργάνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ενίσχυση του επιστημονικού του κύρους.
  11. -Εξειδικευμένα συμβούλια ανά ειδικότητα για την προαγωγή της εκπαίδευσης της αριστείας και των καλών πρακτικών στην άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής.
  12. -Πλήρη αναδιοργάνωση της ιατρικής εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακόεπίπεδο.
  13. -Αναδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων με βάση τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
  14. -Σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς.
  15. -Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υγείας για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε και το πρόγραμμα του Ποταμιού για την Υγεία, υπό τον τίτλο «2015: Η τελευταία χρονιά».

2015: Η τελευταία χρονιά

…που δεν έχουμε ηλεκτρονική κάρτα Υγείας με το ιστορικό μας
…που δεν έχουμε μητρώο με καταγεγραμμένους τους καρκινοπαθείς μας και δεν ακολουθούμε εθνικά πρωτόκολλα θεραπείας
…που αποκτούμε παιδιά με καισαρική και δεν τα θηλάζουμε
… που αδιαφορούμε για τα παχύσαρκα παιδιά μας
…που δεν έχουμε εθνική πολιτική για την κατάχρηση και την εξάρτηση από ουσίες
…που καπνίζουμε σε δημόσιους χώρους
… που αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη χρήση αλκοόλ κάτω των 18 ετών

2015: Η τελευταία χρονιά χωρίς διαφάνεια στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
…χωρίς περιγραφή εργασιακού αντικειμένου και αξιολόγηση του προσωπικού στο Σύστημα Υγείας
…χωρίς αυστηρούς ελέγχους ποιότητας ιατρικών και νοσηλευτικών φροντίδων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
…με το χάος, την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά να καταστρέφουν το ΕΣΥ και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εμείς Μπορούμε στα επόμενα 4 χρόνια να αναμορφώνουμε συνολικά το Σύστημα Υγείας της πατρίδας μας, με αλληλεγγύη, με ανταποδοτικότητα, με διαφάνεια, με αξιολόγηση, με έλεγχο και των ιδιωτικών και των δημόσιων φορέων.

Εμείς Μπορούμε να αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό με τον άρρωστο στο κέντρο του με σύγχρονες πολιτικές οργάνωσης-διοίκησής του.

Εμείς Μπορούμε να καθιερώσουμε την αξιολόγηση, και τον έλεγχο ποιότητας στις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει.

Εμείς Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη χρηματοδότησης της Υγείας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).

Εμείς Μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Εμείς Μπορούμε να οργανώσουμε ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών δομών με δωρεάν Οικογενειακό Γιατρό για όλους.

Το Ποτάμι μπορεί:
• Να αναδιατάξει το Υπουργείο Υγείας ώστε να διασφαλίζει την παραγωγή και διανομή υπηρεσιών φροντίδας Υγείας και όχι να ασχολείται με την τοποθέτηση κομματικών φίλων στην διοίκησή τους.

• Να καθιερώσει τα Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ως άξονα ελέγχου της κατανομής των πόρων στο Σύστημα.

• Να δώσει έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αύξηση του ποσοστού των πόρων από το συνολικά διατιθέμενο για την Υγεία.

• Να παρέχει ανθρωποκεντρική φροντίδα Υγείας με ενδυνάμωση του ρόλου των Συλλόγων Αρρώστων στην λήψη αποφάσεων με βάση και την γνώμη τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ