Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ - iefimerida.gr

Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΧΥΤΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kυβέρνηση και εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρίσκονται πλέον σε πλήρη ρήξη. Από τη μία πλευρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών, ενώ την ίδια στιγμή χθες το βράδυ έξω από τον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκονται παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ. Ο εισαγγελέας που μετέβη διαπραγματευόταν με τους περίπου 350 απεργούς που έχουν «οχυρωθεί» μέσα στον ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί διαδοχικές, άκαρπες διαπραγματεύσεις, τα τελεσίγραφα του υπουργείου Εσωτερικών, η επείγουσα εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και οι εισαγγελικές παραγγελίες για πιστή τήρηση του αυτοφώρου και απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμάτων

Συνέναιση ανάμεσα σε απεργούς και κυβέρνηση δεν ήρθε ποτέ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αποφασίζει 48ωρης αποχή για το Σάββατο και την Κυριακή για όσους δουλεύουν υπερωριακά, 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες για όσους εργάζονται για συμπλήρωση ωραρίου, 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Βγήκαν οι ιδιώτες στους δρόμους

Τα απορριμματοφόρα των ιδιωτικών εταιρειών έχουν πάντως αρχίσει το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως μέχρι τη Δευτέρα τα σκουπίδια θα έχουν μαζευτεί από τις γειτονιές της Αθήνας. «Την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν πουθενά στο νομό Αττικής». Αναφερόμενος μάλιστα σε ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας στον ΧΥΤΑ, πρόσθεσε «δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί αίμα».

Εντολή εισαγγελέα για του αυτόφωρου

Η επείγουσα υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και το άνοιγμα των ΧΥΤΑ. Η διάταξη τίθεται άμεσα σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένης Ράικου, με νεώτερη εντολή της, ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων για το αυτόφωρο σε όποιον εμποδίζει το άνοιγμα των ΧΥΤΑ και την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «υτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες γιατί θα με πουν κινδυνολόγο».

Η υγειονομική διάταξη προβλέπει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Παράλληλα τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ