Ανακτά τις δυνάμεις του το Χρηματιστήριο -Ανοδος και για τις ευρωπαϊκές αγορές - iefimerida.gr

Ανακτά τις δυνάμεις του το Χρηματιστήριο -Ανοδος και για τις ευρωπαϊκές αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα κομμάτια του προσπαθεί να μαζέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την «αιματοβαμμένη» συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε και χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πρωτοφανές sell off που σημειώθηκε χτες, με την αγορά να θέτει τις προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση της ζώνης των 600 μονάδων.

Ειδικότερα, στις 10:51, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,89% στις 584,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 3,73% στις 169,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 11,07% στις 181,46 μονάδες.

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρέθηκε χθες λίγο ψηλότερα των 33 δις ευρώ (λιγότερο από το 25% του ΑΕΠ) με απώλειες των δεικτών κοντά στο 11%, με τους εγχώριους αναλυτές να τονίζουν ότι οι δείκτες έχουν μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα, άγνωστα και κενά στατιστικού προηγούμενου.

Πάντως, σήμερα το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, στον απόηχο και της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών δεικτών. Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται έντονα ανοδικά, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος του Αυγούστου. Άλλωστε, ο δείκτης χάνει πάνω από 58% από τις αρχές του μήνα, τείνοντας να ολοκληρώσει τον χειρότερο Αύγουστο στην ιστορία του.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, η σημερινή αντίδραση στο Χ.Α. μόνο τεχνικά μπορεί να ερμηνευτεί, καθώς οι λόγοι της πτώσης των προηγούμενων ημερών δεν έχουν εκλείψει, ενώ παράλληλα οδεύουμε προς μία εκλογική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά προβληματίζεται ως προς τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας των εκλογών, καθώς και από τις απρόβλεπτες δυναμικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να επιδράσουν καθοριστικά στο πολιτικό πεδίο.

Μετά από μία εφιαλτική ημέρα στις αγορές, όπου υπολογίζεται ότι εξανεμίστηκαν πάνω από 400 δισ. ευρώ από τις ευρωαγορές, οι επενδυτές προσπαθούν να ξεχάσουν τη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου. Το πόσο των 400 δισ. ευρώ είναι ιλιγγιώδες αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αντίστοιχο με έξι και κάτι μήνες πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέσω του QE της ΕΚΤ (60 δισ. ευρώ μηνιαίως).

Αν και οι παγκόσμιες ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, ήρθαν για να παραμείνουν, οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιχειρούν να αντιδράσουν στη συνεδρίαση της Τρίτης, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν και σήμερα οι κινεζικές και ιαπωνικές μετοχές.

Αντιδράει η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 342,01 μονάδες και ο Stoxx 50 καταγράφει κέρδη 1,47%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,54%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,38% αι ο αγγλικός FTSE 100 κινείται 1,5% υψηλότερα. Ο ελβετικός SMI κερδίζει 1,3%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 βρίσκεται 1,19% υψηλότερα, ο πορτογαλικός PSI 20 σημειώνει κέρδη 1,48% και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται 1,84%.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρηματιστήριο Κίνα FTSE25
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ