Απίστευτη δήλωση Βούτση: Αν δεν εκλεγούμε θα καταψηφίσουμε μέτρα του Μνημονίου - iefimerida.gr

Απίστευτη δήλωση Βούτση: Αν δεν εκλεγούμε θα καταψηφίσουμε μέτρα του Μνημονίου

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο,τι υπογράψαμε υπογράψαμε, εδώ θα είμαστε και για να στηρίξουμε τα πιο βασικά από αυτά τα αγκωνάρια μιας συμφωνίας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Η απάντηση που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βούτσης έδωσε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έρθει πρώτο κόμμα μπορεί να μην υπερψηφίσει τμήματα του μνημονίου. Για το σκοπό αυτό ο δημοσιογράφος επανήλθε και τον ρώτησε: «Στην περίπτωση που δεν θα είστε πρώτο κόμμα, λέτε ότι μπορεί να μη μετέχετε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσατε;». Για να απαντήσει ο κ. Βούτσης:

«Τι εννοείτε να μετέχουμε; Όχι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Αλίμονο».

Ιδού το πλήρες απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα των δηλώσεων του υπ. Εσωτερικών στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:

  • Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών την επομένη των εθνικών εκλογών: 

«Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί και να ανιχνευθεί μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Εμείς έχουμε την εύλογη διάθεση, προσδοκία, φιλοδοξία, επιδίωξη να έχουμε αυτοδυναμία με βάση και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα όμως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει τις τροχιοδεικτικές βολές για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης. Με ή χωρίς τη συμμετοχή του Σύριζα. Εάν δεν τύχουμε μιας έγκρισης και μιας νέας εντολής από τον ελληνικό λαό, δεν είναι καθόλου μα καθόλου στην νοοτροπία μας να είμαστε γαντζωμένοι σε θέσεις διακυβέρνησης.

Ό,τι συμφωνήσαμε συμφωνήσαμε, ό,τι υπογράψαμε υπογράψαμε, εδώ θα είμαστε και για να στηρίξουμε τα πιο βασικά από αυτά τα αγκωνάρια μιας συμφωνίας, που ναι μεν προσδοκούμε συν τω χρόνω, με ισοδύναμα, με αντίμετρα, με τη ρύθμιση του χρέους να τη στρίψουμε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση αλλά θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος. Είτε λοιπόν από θέση συμπολίτευσης είτε από θέση αντιπολίτευσης τις χρεώσεις που έχουμε πάρει θα τις κάνουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ: "Ψηφίσατε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια και στην περίπτωση που δεν θα είστε πρώτο κόμμα, λέτε ότι μπορεί να μη μετέχετε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσατε;"

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: " Τι εννοείτε να μετέχουμε; Όχι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Αλίμονο».

Αναφερόμενος στην απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ο κ. Βούτσης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. «Το είχαμε πει ότι αν δεν έχουμε ούτε 120 στην ψηφοφορία στις 13 Αυγούστου, θα πάμε σε εκλογές. Εξαντλήθηκε ο κύκλος των δυνατοτήτων μας. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό και χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας είχε πει "θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου". Είχαμε έξι αναρτημένα νομοσχέδια και σοβαρές διατάξεις, τα οποία δεν μπορούσαμε πλέον να νομοθετήσουμε και να τα περάσουμε. Εφόσον δεν επετεύχθη το 120, η απόφαση για εκλογές ήρθε αυτόματα. Επί της ουσίας η απόφαση και κυρίως το ζήτημα της συμφωνίας ελήφθη από τους ίδιους τους οποίους έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απολογηθούμε επειδή δεν μένουμε με 117 να κυβερνάμε; Δεν θα αρκούσε το να διερευνηθεί από τη δική μας πλευρά η δυνατότητα διαμόρφωσης μίας νέας πλειοψηφίας. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η κίνηση και δείχνει σεβασμό. Θα πρέπει τώρα να ξέρει ο κόσμος ότι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η τήρηση των βασικών θεμάτων που συμφωνήσαμε».

Ερωτηθείς με ποιους θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι η απάντηση θα ανιχνευθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών.«Θα δούμε τις σταθερές γύρω από τις οποίες θα κινηθούμε, υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθεί το νεότερο στελεχικό δυναμικό, που σε κρίσιμη περίοδο έδωσε το δικό του στίγμα. Θα προσπαθήσουμε να είναι μία συνεκτική και με σαφή κατεύθυνση Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα γίνει ένα συλλογικό όργανο κατά το καταστατικό, όπου θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα, οι άξονες και οι στόχοι του εκλογικού κυβερνητικού προγράμματος. Όσοι συμφωνήσουν σε αυτό, θα έχουν θέση και στο ψηφοδέλτιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Βούτσης Εκλογές εκλογές 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ