Μπουτάρης: Σε ιδιωτική εταιρεία τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Μπουτάρης: Σε ιδιωτική εταιρεία τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιλοτικό σχέδιο για την αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες επεξεργάζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς θεωρεί ότι το κόστος ανά τόνο θα είναι μικρότερο από ότι τώρα.

«Στο θέμα των σκουπιδιών αποτύχαμε. Σκουπίδια στους δρόμους, χωματερές, ΧΥΤΑ που κάθε τόσο κλείνουν. Στη Θεσσαλονίκη μόλις φέτος ξεκίνησε η ανακύκλωση. Το πρόβλημα δεν επιδέχεται βελτίωση, το υπάρχον σύστημα δεν επιδέχεται βελτίωση. Οπότε πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα», είπε ο κ. Μπουτάρης και προανήγγειλε την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης να δώσει την αποκομιδή των σκουπιδιών ενός διαμερίσματος της πόλης - πιλοτικά - σε ιδιωτική εταιρεία:

«Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ένα μικρό διαμέρισμα σε ιδιώτες για να δούμε πώς θα πάει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει στον δήμο 250 ευρώ ο τόνος. Με ιδιωτική εταιρεία το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ τον τόνο. Και δεν είναι μόνο η αποκομιδή, είναι και η διαχείριση μετά την αποκομιδή. Εμείς δεν έχουμε την τεχνογνωσία να τα διαχειριστούμε»..

Όσον αφορά στο ερώτημα τι θα γίνουν οι περίπου 1700 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου, ο δήμαρχος δεν απάντησε ευθέως, αφού οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τόνισε όμως ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου θα μπορούν να δουλέψουν στις ιδιωτικές εταιρίες: «Δεν καταλαβαίνω, οι ιδιώτες μαγικά θα μαζεύουν τα σκουπίδια; Γιατί αυτός που δουλεύει στον δήμο δεν μπορεί να δουλέψει και σε μια ιδιωτική εταιρεία ως εργάτης;» αναρωτήθηκε και στη συνέχεια εξήγησε ότι ο δήμος μπορεί να λάβει την επίβλεψη των εταιρειών αυτών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων θα εργάζονται στην καθαριότητα:

«Αυτό τον ρόλο λοιπόν μπορεί να παίξει ο δήμος, η αντιδημαρχία, ρόλο επιτελικό, να κάνει την επίβλεψη και όχι την εφαρμογή. Να ορίσει δηλαδή τους όρους του συστήματος μέσα στους οποίους θα είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, καθορίζεται από τη σύμβαση με τον δήμο ότι όλοι οι εργάτες στην καθαριότητα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Θα έχω λοιπόν έναν υπάλληλο που θα σταματά το απορριμματοφόρο και θα ελέγχει αν όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ