Τσίπρας: Οι 151 δεν αρκούν - Αναζητώντας μετεκλογικές συνεργασίες - iefimerida.gr

Τσίπρας: Οι 151 δεν αρκούν - Αναζητώντας μετεκλογικές συνεργασίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά περιοδείες σε Αττική και περιφέρεια.

Μαραθώνεια ήταν η σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά αλλά και κομματικά μέλη, προκειμένουν να σχεδιάσουν την εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μην ασχολείστε με τα τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια και ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς τώρα στη μάχη. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να καταθέσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει το τόπο από τη κρίση με το λαό μας όρθιο. Αυτό είναι τώρα το δικό μας καθήκον. Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους.»

Κορυφαία στελέχη έκαναν λόγο για την ανάγκη καθαρής εντολής από τον ελληνικό λαό κάτι που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσουν το θέμα στις προεκλογικές ομιλίες για αυτοδυναμία καθώς θεωρούν ότι μια οριακή νίκη δεν είναι αρκετή.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης άλλωστε, μετά τη σύσκεψη σημείωνε πως στόχος του κόμματος είναι να κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών και μετά να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, καθώς όπως επεσήμανε οι 151 βουλευτές δεν αρκούν για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Οχι στη συνάντηση με Μεϊμαράκη
«Η κάλπη θα δείξει τις συνεργασίες εφόσον χρειαστούν» τόνιζε χαρακτηριστικά άλλος κορυφαίος υπουργός ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που ο πρώτος έχει και ο δεύτερος θα παραλάβει, απάντησε αρνητικά.

«Αν πιστεύαμε ότι θα προκύψει κυβέρνηση από αυτή τη βουλή δεν θα υποβάλαμε την παραίτησή μας», συμπλήρωσε.

Καμία μετεκλογική συνεργασία με αντιμνημονιακούς μαϊμού, λέει ο Λαφαζάνης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έριξε δίχτυα προς την πλευρά Λαφαζάνη για πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Πρώτος το ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε tweet, αλλά στη συνέχεια το απέσυρε και το διέψευσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη το επανέφερε σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, την οποία, όμως, στη συνέχεια, έσπευσε να... συμμαζεύσει. Συγκεκριμένα η Εφημερίδα των Συντακτών στο πρωτοσέλιδό της αποδίδει στην κυρία Γεροβασίλη τη φράση «δεν κλείνουμε τις πόρτες στο κόμμα Λαφαζάνη μετεκλογικά», με την ίδια να σημειώνει ότι, όμως, και τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ και να διευκρινίζει ότι η συνέντευξη δόθηκε στις 20 Αυγούστου, πριν τις τελευταίες εξελίξεις δηλαδή και ήταν απάντηση επί του υποθετικού, τότε ερωτήματος «Υπάρχει περίπτωση να δούμε και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με κόμμα που θα προκύψει από τα "σπλάχνα" του;», με την ίδια να απαντά «στο υποθετικό σενάριο που θέτετε, εμείς δεν κλείνουμε τις πόρτες. Προφανώς όμως, η ελάχιστη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κοινός στρατηγικός στόχος και οραματικός και ρεαλιστικός, για το μέλλον της Ελλάδας.»

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε προ διημέρου ότι αποκλείεται να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ωστόσο το ξέκοψε με σημερινές του δηλώσεις: Δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας με μνημονιακά κόμματα, είπε, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

"Μετά από πρόσκληση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω μια συνάντηση μαζί του. ΟΙ διαφορές είναι χαώδεις. Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση. Τόνισα ότι οι εκλογές εξπρές δείχνουν μια αντιδημοκρατική νοοτροπία. Φοβούνται τον ελληνικό λαό όσοι κάνουν εκλογές εξπρές τον Αύγουστο. Θέλουν να του υφαρπάξουν την ψήφο.

Οι διαφορές μας με τα κόμματα που έχουν ψηφίσει μνημόνιο είναι διαφορές στρατηγικής. Το ξεκαθαρίζω μια και καλή. Με τέτοια κόμματα δεν υπάρχει κανένα απολύτως έδαφος συνεργασίας. Η επόμενη Βουλή όμως να το ξέρετε θα είναι αντιμνημονιακή Βουλή και όχι αντιμνημονιακή Βουλή μαϊμού.

Θα βάλει τη χώρα σε μια νέα προοδευτική πορεία. Θα λάβω τη διερευνητική εντολή. Θα αξιοποιήσω τον χρόνο γιατί είναι ουσιαστικό θέμα. Δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Θα επιδιώξω να συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα", είπε.

Τι θα γίνει με αυτούς που ψήφισαν «παρών»

Ασαφές παραμένει το αν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στελέχη που ψήφισαν «παρών» καθώς το θέμα θα συζητηθεί στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Ερωτώμενος σχετικά για το θέμα ο Νίκος Παππάς είπε ότι «είναι ζητούμενο δέσμευση επί του προγράμματος».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις λίστες δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις των βουλευτών Επικρατείας προς τις λίστες των περιφερειών, αλλά και συμμετοχή σε αυτές εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Ψάχνοντας το ποιοι θα πάνε με Λαφαζάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη Δευτέρα θα γίνουν τηλεφωνήματα σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να διαπιστωθεί ποια από αυτά θα συμπλεύσουν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ποια θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αντικατασταθεί στο επόμενο διάστημα, λόγω των αποχωρήσεων, από ένα σώμα στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα καταλήξει στις θέσεις και θα προσδιορίσει τις λίστες των εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ