Πώς θα παρακαμφθεί ο σκόπελος των διερευνητικών εντολών - iefimerida.gr

Πώς θα παρακαμφθεί ο σκόπελος των διερευνητικών εντολών

Menelaos Myrillas / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Η απόφαση ελήφθη για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, Ωστόσο, οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr πολλή συζήτηση γίνεται για το τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με επίκληση εθνικού λόγου, δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ακολουθήσει κύκλος διερευνητικών εντολών με τα τρία πρώτα κόμματα.

Σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή, εάν δεν μπορεί κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί εκ νέου όλους μαζί τους πολιτικούς αρχηγούς, διερευνώντας αν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση οικουμενικής σύνθεσης. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, πηγές τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Προεδρία εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεραστεί η διαδικασία των διερευνητικών, με νομικές ερμηνείες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστός ακόμη ο τρόπος.
Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Οπως προβλέπει το άρθρο 41 παρ. 4 του Συντάγματος «H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της».

  1. Ο «σκόπελος» αυτός παρακάμπτεται με την παραίτηση της κυβέρνησης. Αν είχε παρέλθει δηλαδή ένας χρόνος από τις εκλογές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες. Επειδή δεν παρήλθε, μπορεί να υποβάλει ο Πρωθυπουργός την παραίτηση της κυβέρνησής του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  2. Ο δεύτερος «σκόπελος» των διερευνητικών μπορεί να παρακαμφθεί με τον εξής απλό τρόπο: Κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς διαμηνύουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της εντολής. Είτε επειδή επιδιώκουν εκλογές είτε επειδή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποχρεούται να δώσει εντολή στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη: Στον Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη από την Ν.Δ. και στον Νίκο Μιχαλολιάκο από την Χρυσή Αυγή.

Αν κάποιος εξ αυτών θελήσει να πάρει την διερευνητική εντολή επί τριήμερο και θεωρήσει (είτε για λόγους ουσίας είτε για λόγους εντυπώσεων) ότι διαθέτει την πλειοψηφία, πρέπει να έρθει στη Βουλή να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν καταψηφιστεί διαλύεται η Βουλή και πάμε σε πρόωρες εκλογές.

  • Τι προβλέπει το Σύνταγμα

'Αρθρο 37: (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

'Αρθρο 41: (Διάλυση της Βουλής)

*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
*2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
*4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ